Reiser du med for mye håndbagasje? Det kan koste deg dyrt.

Flere flyselskaper innfører regelmessig kontroll både før og under ombordstigning for å sørge for at folk ikke tar med seg for mye bagasje.

Norwegian-passasjerer som blir tatt med for mye håndbagasje, må nå betale gebyr på 750 kroner ved ombordstigning. SAS forteller at de jobber med nye løsninger for å kontrollere sine passasjerer.

I sommer vil flere reisende måtte gå på vekten – med håndbagasjen. Norwegian kontrollerer vekt og størrelse på håndbagasje før ombordstigning på sine flighter, og anbefaler alle reisende å sette seg inn i reglene for hva som er tillatt.

– Mange tar med seg for mye om bord i flyet. Overvekt skaper forsinkelser, og tar plass for andres håndbagasje i flyet. Ved å tydeliggjøre reglene sikrer vi en bedre reiseopplevelse for alle passasjerer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion Gibson i Norwegian.

Hun forteller at de har forsøkt å forbedre informasjonen til passasjerene for å minne dem om regler som gjelder, blant annet på nettsidene, appen, under bestillingsprosessen og på sosiale medier. De har stort sett fått positive tilbakemeldinger, forteller hun.

– Samtidig har jeg forståelse for dem som irriterer seg over å måtte betale gebyr fordi bagasjen er for tung. Vår hensikt er å sørge for en raskere og smidigere reise for alle, sier hun.

Tidligere i år ba Justervesenet Avinor ta affære fordi de mente Norwegian brukte ulovlige bagasjevekter, som kunne gi passasjerene gebyr for overvekt på feil grunnlag. Norwegian bedyrer at rutinene er endret.

Les også

Allerede på 1990-tallet valgte klimaministeren ikke å fly i Europa. Men flyskam vil han ikke ha noe av.

Taxfreevarer og andre ting kjøpt på flyplassen regnes som en del av håndbagasjen. Dersom du tar med for mange kilo, kan du få gebyr ved ombordstigning.

– Det ble en dyr flaske Jägermeister

I juni opplevde Eli Eidsgård Trulsen (56) å bli tatt til side før ombordstigning på Norwegian-flyet til Faro i Portugal. Trulsen og mannen hadde hver sin koffert, samt en håndveske og en pose taxfree-varer.

– Vi hadde veid bagasjen før vi dro hjemmefra, men handlet på taxfree før avreise. Med totalvekt på mer enn 10 kilo hver måtte vi ut med 750 kroner i gebyr. Det ble en dyr flaske Jägermeister, sier hun.

Trulsen sier hun har forståelse for reglene, men ville sjekket inn bagasje dersom hun hadde visst om veiingen på forhånd.

– Reglene må gjelde for alle, og det blir urettferdig når enkelte slipper gjennom med store kofferter og ryggsekker og andre må betale, sier hun.

Hun kommer til å fortsette å fly med Norwegian, men sjekker inn bagasjen neste gang.

Les også

Flyskam, sa du? Lufthansa og SAS varsler vekst og nye rekorder

SAS: – Passasjerer kan bli belastet for overvekt på håndbagasje

Pressekontakt Tonje Sund i SAS.

SAS tillater inntil 8 kilo håndbagasje på sitt rimeligste billettalternativ. Nå tester de automatiserte og elektroniske metoder for å kontrollere håndbagasjen.

– Store mengder håndbagasje kan hindre rask evakuering i en nødssituasjon. Har du mer håndbagasje enn tillatt, kan du bli belastet for innsjekk av ekstra bagasje, og håndbagasjen kan bli flyttet ned i lasterommet ved ombordstigning. Vi jobber for løsninger som gjør reisen til en positiv opplevelse for alle passasjerene våre, sier pressekontakt Tonje Sund.