Norge

Politiet endret plan tre ganger

Hovedplanen var at politifolkene skulle møtes på landsiden nærmest Utøya, ikke ved Storøya. Dersom dette hadde blitt fulgt, ville seks erfarne og fullt utrustede politimannskaper ankommet Utøya raskere.

Her ved Storøya, tre kilometer fra Utøya, går åtte mann fra beredskapstroppen ombord i politiets gummibåt.
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Før jul slo evalueringsutvalget til politidirektør Øystein Mæland fast at det ikke var noe som kunne vært gjort annerledes fra politiets side fredag 22. juli. Olav Sønderland, leder av utvalget, sa at politiet ikke kunne kommet raskere til Utøya enn de gjorde.

Nye opplysninger

Men hemmeligstemplede rapporter fra Nordre Buskerud politidistrikt kaster nytt lys over hvorfor det gikk minst 70 minutter før massakren på Utøya var over:

Les også

Hva skjedde på MS «Thorbjørn»?

Politiets aksjonsplan ble endret flere ganger underveis.Mellom kl. 17.30 og 18.09 ble både aksjonsleder og innsatsleder skiftet ut.

Opprinnelig oppmøtested var bryggen på landsiden overfor Utøya, hvor båten skulle plukke opp flere mannskaper.

Dette kommer frem i egenrapporten fra aksjonslederen i Nordre Buskerud politidistrikt, som ledet aksjonen etter 17.30.

Her ved Storøya, tre kilometer fra Utøya, går åtte mann fra beredskapstroppen ombord i politiets gummibåt.

Byttet aksjonsleder

På parkeringsplassen utenfor politihuset på Hønefoss klokken 17.35 møter han politiets båtfører, som var blitt utpekt til innsatsleder av Nordre Buskerud politidistrikt. Aksjonslederen kaller opp operasjonsledelsen og sier at han selv må være aksjonsleder. Her blir planen endret for første gang:

«Jeg spurte politibetjent (navn sladdet av Aftenposten) om hvem som var innsatsleder. Han opplyste at det var han som var det. I bakgrunn av at vi nettopp hadde møtt politiførstebetjent Gåsbakk, som har stilling som innsatsleder ved Hønefoss politistasjon, kalte jeg opp operasjonssentralen og sa at politiførstebetjent Gåsbakk ble innsatsleder og at jeg ble aksjonsleder på oppdraget», skriver han i rapporten.

Skulle møtes på Utøya-brygga

Tre biler med syv politifolk, den ene bilen med gummibåten på trailer, kjører fra Hønefoss. De to væpnede politifolkene som ankom landsiden ved Utøya først, ringer og spør hva som blir oppmøtested:

«Siden jeg var aksjonsleder på oppdraget, svarte jeg at oppmøtested blir Utøya-kaia på landsiden for politimannskaper, mens annet redningspersonell inntil videre må møte på E16 på oversiden av kaia.»

Selv om han visste at politiets beredskapstropp var på vei, var planen til aksjonslederen å gå til øyeblikkelig aksjon på Utøya med seks polititjenestemenn og «nøytralisere Utøya ved å pågripe gjerningsmann/menn».

Kl. 17.54 ringer første patrulje fra Beredskapstroppen til aksjonslederen. De får beskjed om at oppmøtested er Utøya-kaia. Planen var på dette tidspunkt å kjøre politibåten direkte fra Vanførehjemmet i Steinsfjorden til Utøya.

«Min tidligere plan som aksjonsleder ble nå endret. Planen ble fra dette tidspunktet å kjøre politibåten til Utøya-kaia på landsiden, for å plukke opp, uten opphold, de mannskapene som befant seg der, enten det var egne politimannskaper fra Hønefoss politistasjon eller mannskaper fra Beredskapstroppen», skriver aksjonslederen.

Oppdager Delta

Aksjonslederen er nå i politibåten. Han får seg plutselig en overraskelse: Han vet ikke at de to første bevæpnede politifolkene som kom til Utøya-kaia ikke var enig i hans valg av oppmøtested. De hadde bedt om at det ble endret til Storøya.

Aksjonslederen ser blålys ved land, ved moloen på landsiden av Storøya, tre kilometer fra Utøya. Der står åtte mann fra Beredskapstroppen og operasjonsleder fra Nordre Buskerud, Håvard Gåsbakk. Aksjonslederen endrer igjen plan, og plukker opp mannskapene på Storøya.

Hva som skjedde de neste 10–12 minuttene har gått verden rundt. Videobildene av politiets båttur overlastet og i meget sakte fart i 300–400 meter, havariet, og hjelpen fra en sivil båt som ankommer og redder de tungt lastede politifolkene.

Den første båten ankommer Utøya med fire mannskaper. Den andre kommer ca. ett minutt senere, med aksjonslederen og operasjonsleder Gåsbakk om bord og fire fra beredskapstroppen. Det er de som pågriper Anders Behring Breivik ca. kl. 18.32-. 34.

I flere pressekonferanser har politiet slått kategorisk fast at man «i sanntid» trodde det var opptil 3–5 gjerningsmenn på øya. Egenrapporten fra aksjonslederen tegner et annet bilde.

«Jeg oppfattet aldri på politisambandet at det blir meldt om mer enn én gjerningsmann før etter pågripelsen av siktede», skriver han.

Les også

 1. - Jeg var vitne til en spesiell hendelse i verdenshistorien

 2. Utøya: Aksjonslederens rapport fra minutt til minutt

 3. – Endret plan etter nye opplysninger

 4. Dette skjedde på MS «Thorbjørn»

 5. - Ikke spekulativt av Aftenposten