Norge

De rettssakkyndige i Vinstra-saken legger fram tilleggserklæring

De rettsoppnevnte sakkyndige som har fulgt rettssaken mot 17-åringen som er tiltalt for drapet på Vinstra, arbeider med en tilleggserklæring.

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Alexander Rønningsdalen Flaata (til venstre) i tinghuset på Lillehammer.
 • NTB-Dag Kjørholt

Dagen før de skal legge fram sine funn i saken mot gutten som er tiltalt for å ha drept Laura Iris Haugen (16), sier psykiater Terje Tørrissen at de i siste liten jobber med en tilleggserklæring.

– Vi må bruke dagen og kvelden på det. Dette er en svært vanskelig sak, sa Tørrissen til tingrettsdommer Ingulf Nordahl tirsdag ifølge Dagbladet.

Tilleggserklæring

Psykiateren og psykolog Alexander Rønningsdalen Flaata har allerede kommet med en tilleggserklæring tidligere, som var årsaken til at tiltalen ble forsinket.

I tilleggserklæringen gikk de imot sin egen konklusjon i hovederklæringen, der de mente at 17-åringen var strafferettslig utilregnelig da han drepte jenta 31. oktober i fjor. Hva den nye erklæringen inneholder, er foreløpig ikke kjent.

Tilleggserklæringen må hastevurderes av Den rettsmedisinske kommisjon.

– Vi håper å få den godkjent – kanskje i kveld, kanskje på formiddagen i morgen, sier Tørrissen.

Han ønsker ikke å utdype hvilke bevis som har ført til at de ønsker å utarbeide en ny erklæring.

Tilregnelighetsspørsmålet

Tilregnelighetsspørsmålet står sentralt i saken. Dersom retten finner at tiltalte var utilregnelig på gjerningstidspunktet kan han ikke dømmes til fengselsstraff eller forvaring, men overføres til tvungent psykisk helsevern.

I hovederklæringen konkluderer de sakkyndige med at han var utilregnelig. Kommisjonen hadde bemerkninger til erklæringen og ba om en tilleggserklæring.

– Der uttrykker de tvil til tilregnelighet. Når de sakkyndige er i tvil, må de konkludere negativt, har aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, forklart til NTB.

 1. Les også

  Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld

 2. Les også

  Moren i Vinstra-saken: – Han virket fornøyd med det han hadde utført

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  Oslo Frp vurderer å ekskludere Tone Ims Larssen

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5