Norge

Ble overvåket på jobb, tapte i retten

Jørn Roar Rollstad ble sagt opp sommeren 2010 etter at arbeidsgiveren, Avfallsservice AS, fant et misforhold mellom timelistene hans og GPS-utskrifter fra bilen han kjørte.

Datatilsynet har behandlet mange saker om GPS-overvåking, men det er første gang en slik sak er behandlet i retten. Foto: Magne Johansen

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Han tapte oppsigelsessaken i tingretten, men anket spørsmålet om oppreisning og erstatning inn for lagmannsretten fordi han mente at han var ulovlig overvåket.

I dommen fra lagmannsretten står det at Rollstad ble utsatt for elektronisk overvåking som er i strid med personopplysningsloven. Likevel konkluderer den med at han ikke har krav på oppreisning.

Dermed må Fagforbundet og Rollstad dekke saksomkostningene fra både tingretten og lagmannsretten på tilsammen 520 000 kroner.

Har du tips om jobb og arbeidsliv? Send oss en e-post!

Anker til Høyesterett

Forbundsadvokat i Fagforbundet, Kjetil Edvardsen, mener det er et paradoks at retten slår fast at arbeidsgiver har brutt personopplysningsloven, men at det ikke får noen konsekvenser.

Les også

Tollvesenet får kreve bevis på din pengebruk i utlandet 10 år tilbake

- I praksis betyr det at arbeidsgiver kan bryte loven og benytte seg av informasjon om de ansattes bevegelser via GPS uten at det får noen konsekvenser, sier Edvardsen til Aftenposten.

Han mener dette er en viktig prinsippsak i en tid da teknologien gir arbeidsgivere tilgang til mer og mer informasjon om de ansatte.

- Vi har et regelverk som skal beskytte ansatte på jobb mot overvåking, men det har ingen verdi dersom arbeidsgivere som bryter loven, ikke blir møtt med sanksjoner, sier Edvardsen. Fagforbundet og Rolstad vil nå anke saken til Høyesterett.

- Viktig prinsippsak

Datatilsynet behandlet saken til Rollstad før den havnet i retten. Tilsynet konkluderte med at arbeidsgiverens sammenligning av opplysninger fra GPS-systemet og innleverte timelister, ikke er forenlig med det opprinnelige formålet. Personvernnemnda gjorde samme konklusjon.

Mari Hersoug Nedberg, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, kjenner ikke til at lignende saker om GPS-overvåking har vært oppe i retten, og sier dette er en viktig prinsippsak.

- Vi vil ikke kommentere erstatningsspørsmålet, men mener det er uheldig hvis denne dommen sender feil signal til arbeidsgivere. Ansatte er avhengig av at samfunnet reagerer overfor arbeidsgivere som ikke følger regelverket, sier Nedberg.

Usikre arbeidsgivere

Etter at Rollstad tapte saken i tingretten i fjor, har Datatilsynet fått flere henvendelser fra arbeidsgivere og tillitsvalgte som er usikre på hvilke konsekvenser brudd på personopplysningsloven får. Nedberg forteller at tilsynet i fremtiden vil vurdere å ilegge arbeidsgiver et overtredelsesgebyr i lignende saker.

- Det vil kunne sende et signal om at slike overtredelser ikke er akseptable, Nedberg.

Les også

USAs høyesterett kan stoppe politiets GPS-overvåking av biler

Styreleder i Avfallsservice, Willy Ørnebakk, sier selskapet er fornøyd med dommen i en sak han mener har vært vanskelig og lei.

- Vi har nå fått medhold både i tingretten og lagmannsretten, med unntak av spørsmålet som handler om personopplysningsloven. Nå får vi bare avvente om Høyesterett vil ta opp saken eller ikke, sier Ørnebakk.

Hva synes du om denne saken? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

 1. Les også

  Tollvesenet får kreve bevis på din pengebruk i utlandet 10 år tilbake

 2. Les også

  Sjefene overvåker deg

 3. Les også

  Vil utstyre kvinner med voldtekts-app

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Skannere, alkolås og overvåking med kamera. Slik bruker arbeidsgivere overvåking til å sparke ansatte.

 2. KARRIERE
  Publisert:

  De sluttet i jobben fordi de ble tatt bilde av hver dag. Disse yrkene er mest utsatt for overvåking.

 3. NORGE
  Publisert:

  Ny dom i Høyesterett påvirker hundretusener av norske ansatte

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Datatilsynet mener NFF brøt loven i Edvartsen-saken: – Betydelig krenkelse

 5. DEBATT
  Publisert:

  Er reisetid arbeidstid?

 6. NORGE
  Publisert:

  Retten: - Norwegian har drevet ulovlig innleie av arbeidskraft