Norge

Muslimene uenige om høytidsfeiring som avslutter ramadan

Når fastemåneden ramadan er over, feirer muslimene høytiden id. Men over halvparten av de norske muslimene feirer på tirsdag. Resten på onsdag.

Kusinene Medina Jimcale (snart 2) og Rayan Hamza (snart 4) hadde på finstasen for å feire høytiden id tirsdag.
  • Wasim Riaz
  • Jan Tomas Espedal
    Fotograf

– Jeg gleder meg til å åpne gaver i dag, sier Rayan Hamza (snart 4).

Hun har vært på id-bønn sammen med onkel Mohammed Jimcale og kusinen Medina Jimcale (snart 2) på Dælenengen kunstgress tirsdag formiddag.

Medina Jimcale (snart 2) og Rayan Hamza gleder seg til å spise godteri tirsdag. Flere barn må vente til onsdag fordi muslimene ikke er blitt enige om felles id-feiring i år.

Dagen etter at fastemåneden ramadan er over, feirer muslimene høytiden id.

I 29 dager har Mohammed Jimcale fastet fra daggry til solnedgang.

– Det var veldig tøft å faste. Jeg ble sliten, men heldigvis gikk det bra. I dag har jeg tatt fri fra jobben for å feire id, sier Jimcale til Aftenposten.

Les også

Endelig ramadan

– Bra med regn

På Dælenengen kunstgress var nærmere 1000 muslimer, de fleste med somalisk bakgrunn, til stede for å be id-bønn. Etter at bønnen var ferdig, lekte barna på den store plassen.

En av dem er ti år gamle Samira Abdinasir som har fastet alle lørdagene i ramadan.

Barna hadde god plass til lek og moro etter at id-bønnen var ferdig.

– Det gikk bra å faste. I dag skal jeg spise myyye godteri og leke med vennene mine, sier Samira etter bønnen.

Pappa Abdinasir Adea har fastet alle dager i ramadan.

– Jeg synes fasten gikk bedre i år enn i fjor. Det var mye regn og kjøligere. Da ble jeg ikke tørst, men bare litt sulten, sier Adea.

– Målet var å ha et stort og åpent sted for bønnen, slik at det var nok plass til alle, sier Ashraf Hassan, styremedlem i ungdomsorganisasjonen til Tawfiiq-moskeen.

Les også

Dropper russefeiringen for å faste når Ramadan starter 17. mai

Splittet av feiringen

Det som er spesielt med feiringen i år, er at muslimene ikke har klart å bli enige om feiringen skal være på tirsdag eller onsdag. Mens de fleste muslimene fra Somalia og arabiske land feirer på tirsdag, feirer de fleste med pakistansk bakgrunn på onsdag.

Abdinasir Adae har med seg sønnen Samir Abdinasir (10) og de andre barna til Dælenenga for å be id-bønn tirsdag formiddag.

Islamsk Råd Norge har sagt at feiringen skal være på onsdag. Også internasjonalt er det en splittelse i år. I Saudi-Arabia feires id på tirsdag, mens i Pakistan feirer de fleste på onsdag.

Den muslimske kalenderen er basert på regler rundt nymåne. I praksis må nymånen kunne observeres i en viss tid før den nye muslimske måneden kan begynne.

Også i Pakistan skaper id-feiringen splittelse. I enkelte områder, som her i Peshawar, blir det feiring tirsdag. De fleste i Pakistan feirer høytiden onsdag.

– Man har litt forskjellige metoder for hvordan man tolker disse reglene rundt nymånen og for beregningen rundt dette. Mange moskeer i Norge følger Saudi-Arabia eller Somalia som feirer id på tirsdag, forklarer Taman Rudhe som har med barna til Dælenenga.

Stor debatt i Pakistan

Observasjon av nymånen har også skapt mye debatt i Pakistan. Den nyutnevnte teknologiministeren Fawad Chaudhry kritiserte for noen uker siden imamer i landet som ifølge ham brukte fire millioner rupier (250.000 kroner) på å observere nymånen i forkant av ramadan og id.

Han har ønsket å bruke mer vitenskap for å fastslå når pakistanere skal begynne ramadan og feire id, dette har skapt stor debatt i landet.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae771d13/Innenriks%2C%20SPELT%2C%20mars%20(1)? 1559644786469

Les mer om

  1. Ramadan
  2. Islam