Norge

Slår Metoo-alarm før julebordsesongen

Nesten åtte av ti svarer at de opplever at ledelsen på egen arbeidsplass har lite fokus på seksuell trakassering opp mot julebordsesongen, ifølge undersøkelse.

– Mitt råd til sjefene i utelivsbransjen: Ha nulltoleranse. Kast ut gjester som plager de ansatte. Hvis det er snakk om et julebord: Ring til arbeidsgivere mandagen etter, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.
  • NTB

– Det er grunn til å slå alarm. Dette er nedslående tall. To år etter metoo ser det ikke ut til at norske ledere har lært. De har et soleklart ansvar for å beskytte sine ansatte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

Undersøkelsen er utført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv. I undersøkelsen svarer 78 prosent at seksuell trakassering er et tema ledelsen har lite fokus på i tilknytning til julebordet på jobben.

– De to foregående årene har det vært mye medieomtale om dette. Nå er det mer stille, men utfordringen er like stor, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO-foreningen til avisen.

I samarbeid med partene i arbeidslivet, Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet lanserer statsråden et samtaleverktøy som skal gjøre det lettere å snakke om trakassering på jobb.

Verktøyet, som kalles «Sett strek», er bygget opp som en quiz hvor ledere og ansatte i en virksomhet sammen kan gå gjennom tolv ulike dilemmaer knyttet til seksuell trakassering. De ulike svaralternativene skal danne utgangspunkt for refleksjoner og diskusjoner som skal knyttes til eget arbeidsmiljøarbeid.

– To år etter metoo er det ingen ledere som lenger kan si at de ikke visste, sier statsråd Hauglie.

Les mer om

  1. Metoo
  2. Seksuell trakassering
  3. Anniken Hauglie