Norge

Slår Metoo-alarm før julebordsesongen

Nesten åtte av ti svarer at de opplever at ledelsen på egen arbeidsplass har lite fokus på seksuell trakassering opp mot julebordsesongen, ifølge undersøkelse.

– Mitt råd til sjefene i utelivsbransjen: Ha nulltoleranse. Kast ut gjester som plager de ansatte. Hvis det er snakk om et julebord: Ring til arbeidsgivere mandagen etter, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet. Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

 • NTB

– Det er grunn til å slå alarm. Dette er nedslående tall. To år etter metoo ser det ikke ut til at norske ledere har lært. De har et soleklart ansvar for å beskytte sine ansatte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

Undersøkelsen er utført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv. I undersøkelsen svarer 78 prosent at seksuell trakassering er et tema ledelsen har lite fokus på i tilknytning til julebordet på jobben.

– De to foregående årene har det vært mye medieomtale om dette. Nå er det mer stille, men utfordringen er like stor, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO-foreningen til avisen.

I samarbeid med partene i arbeidslivet, Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet lanserer statsråden et samtaleverktøy som skal gjøre det lettere å snakke om trakassering på jobb.

Verktøyet, som kalles «Sett strek», er bygget opp som en quiz hvor ledere og ansatte i en virksomhet sammen kan gå gjennom tolv ulike dilemmaer knyttet til seksuell trakassering. De ulike svaralternativene skal danne utgangspunkt for refleksjoner og diskusjoner som skal knyttes til eget arbeidsmiljøarbeid.

– To år etter metoo er det ingen ledere som lenger kan si at de ikke visste, sier statsråd Hauglie.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Metoo
 2. Seksuell trakassering
 3. Anniken Hauglie

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ny undersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen: – Det er fortsatt et stykke igjen

 2. SID

  Jeg skulle ønske dette var mitt første møte med trakassering. Det er det ikke.

 3. POLITIKK

  Frykter at trakassering skremmer kvinner bort fra politikken

 4. KULTUR

  Matilda Gustavsson avslørte en overgrepssak fra toppen av det svenske kulturlivet, men er sterkt kritisk til #metoo-journalistikken

 5. POLITIKK

  Flere stortingsrepresentanter utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet

 6. KULTUR

  Kvinner forteller om klapp på rumpa og uønsket massasje: – #Metoo har fått en kickstart i Danmark