Norge

Aktoratet ber om fengsel i fem år for to IS-tiltalte

Politiet har lagt frem dette bildet i retten. Det er tatt i 2013 i Syria og viser den tiltalte 30-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som har en sentral rolle i Den islamske staten (IS). Mellom dem står en ukjent og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.

Aktor ber om ett år og tre års fengsel for den tredje tiltalte.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

— Tiltalte er blant pionerene i ISILs kamp for å vokse seg til det Frankenstein-monsteret organisasjonsom er blitt i dag, sa aktor Frederik Ranke om de to hovedtiltalte i IS-rettssaken som går for Oslo tingrett.

— Det er i denne saken snakk om to personer som har vært i væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen som verden har sett, ekstrem selv for Al Qaida, sa aktor Frederik Ranke om de to hovedtiltalte i sin prosedyre.

Unik rettssak

Etter vel tre uker var det tirsdag kommet til prosedyrene i den første rettssaken i Norge mot personer som er tiltalt for å ha støttet Den islamske staten (IS).

Et brødrepar på 25 og 28 år fra Bærum og en 30-åring bosatt i Oslo er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, for å ha kjempet med våpen og støttet Den islamske staten (IS) (se fakta).

De to eldste er tiltalt for å ha kjempet for IS med våpen. Den yngste er tiltalt for å ha støttet terrororganisasjonen med militært materiell, og for brudd på våpenloven.

De tre har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen. De mener at de har drevet veldedighet, hjulpet det syriske folk i kampen mot Assad-regimet.

- Streng dom kan spare liv

Aktoratet ber om fengsel i fem år for 30-åringen, fem år og tre måneder for 28-åringen og ett år og tre måneder for 25-åringen. Dermed har påtalemyndigheten lagt seg tett opp mot strafferammen på seks års fengsel. Aktor, statsadvokat Frederik Ranke, sa i sin prosedyre at straffenivået bør bli høyt fordi Norge ikke skal være noen frihavn for terrorister, og for å skremme andre fra å gi aktiv støtte til terrororganisasjoner.

Det ble påpekt at en streng dom vil hindre personer fra å reise og dermed spare liv. De tre tiltalte har familiemedlemmer som er blitt drept i Syria. Brødrenes bror, Egzon Avdyli, døde i kamp i april 2014. En måned senere ble også svogeren til 30-åringen drept i kamp.

Tirsdag morgen møtte de tre tiltalte kledd i rødt, hvit og blått. 30-åringen i rød genser, 25-åringen i hvit genser og 28-åringen i blå t-skjorte.

Aktor, statsadvokat Frederik Ranke, som mener at de to eldste tiltalte var betrodde fremmedkrigere i IS, sa:

— Det er i denne saken snakk om to personer som har vært i væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen verden har sett, en terrororganisasjon som er ekstrem selv for Al Qaida.

- Last og brast med IS

Ranke mener at det er skjerpende at de tiltalte ikke har brutt med IS.

- Avlytting viser to menn som fortsatt står last og brast med ISIL.

Aktor, førstestatsadvokat Jan Glent, konkluderer i sin innledende prosedyre med at de to Syria-farerne har vært med i IS, selv om den ene av dem hele tiden har nektet for det. Videre mener han at begge var kjent med at IS var en del av Al Qaida i Irak da de våren 2013 sverget troskap til IS.

Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at begge var fremmedkrigere i Syria, at begge har vært med i Jabhat al-Nusra med forbindelser til Al-Qaida, før de ble med i IS.

Aktor: Soleklar støttespiller for IS

Aktor mener at det ikke er viktig hvor 28-åringen befant seg våren 2013, men konstaterer at det i avlyttingsmaterialet ikke er spor av Ahrar al-Sham, organisasjonen som 28-åringen har fortalt retten at han var med i. 30-åringen har erkjent å ha vært i IS.

- Vi legger til grunn at han (30-åringen) aldri brøt med IS. I avlyttingen fremstår han som en soleklar støttespiller for IS, sa aktor Jan Glent.

Troskap til IS

Om 28-åringen sier aktoren:

— Vi mener at 28-åringen sverget troskap til IS i mai 2013, omtrent samtidig som 30-åringen.

Aktor Glent viser til at de to hovdetiltalte kjenner de samme folkene, IS-folk, både norske og utenlandske. Blant annet viser han til at Bærumsmannen i en avlyttet samtale sier at han noen dager var ved fronten sammen med den norske IS-mannen Bastian Vasquez fra Skien.

— Men han var neppe på fronten sammen med Vasquez som en Ahrar al-Sham-kriger.

Ufullendt forsøk

Om 25-åringen som ikke har vært i Syria, men som er tiltalt for å ha forsøkt å støtte IS materielt, mener aktoratet at han har begått et ufullendt forsøk. Han mente å sende militært utstyr til broren, Egzon Avdyli, som PST mener kjempet for IS i Syria.

Men, påpeker Glent, pakken ble ikke stoppet fordi tiltalte ønsket det av egen fri vilje, men fordi broren døde. Dermed kan 25-åringen likevel straffes, mener aktoratet.

- Kunne sjekket før de dro

Aktor Frederik Ranke mener at de tiltalte kunne ha sjekket om det de gjorde var lovlig eller ikke. To av de tiltalte kunne undersøkt sitt juridiske handlingsrom, før de reiste til Syria, og før de sverget troskap til IS. Dermed kan de ikke frifinnes for rettsvillfarelse, at de ikke visste hva de gjorde, mener Ranke.

I sin prosedyre innledet aktor Glent med å skille mellom internasjonale, væpnede konflikter og interne, væpnede konflikter, og mener det er åpenbart at krigen i Syria er en intern væpnet konflikt. Det anser IS som en ikke-statlig opprørsgruppe som opererer i en intern væpnet konflikt. Deltagere i IS er såkalt stridende krigende uten privilegier.

Fremmedkrigere strømmet til Jabhat al-Nusra

Det ble påpekt at FN den 30. mai 2013 terrorregistrerte Jabhat al-Nusra og IS som alias’er for Al Qaida i Irak, en snau måned før det straffbare forholdet startet i denne saken.

Det ble vist til at Jabhat al-Nusra tiltrakk seg mange fremmedkrigere til Syria i 2012. I mai 2013 flyttet mange fremmedkrigere over fra Jabhat al-Nusra over til IS, og IS får den største andelen fremmedkrigere i Syria. IS’ hovedmål er ikke å bekjempe Assad-regimet, men opprettelsen av det islamske kalifatet.

Aktor Glent orienterte retten om at to av de tiltalte for noen år siden ble straffedømt, ilagt bøter, for blant annet legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse. 28-åringen er ikke tidligere dømt.

Hemmelig avlytting

De to Syria-farerne ble pågrepet da de kom tilbake til Norge i januar 2014. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) spanet og avlyttet rom, biler og telefoner fra februar 2014 til pågripelsen av de to og Bærumsmannens lillebror den 27. mai 2014.

PST har sikret seg 13. 000 avlyttede samtaler og anrop. Et utvalg på bortimot 50 er blitt avspilt for retten. I tillegg sørget en av forsvarerne for at ytterligere tre samtaler ble avspilt som en motvekt mot det bildet som påtalemyndigheten prøver å tegne.

Aktor Jan Glent orienterte retten om at det er foretatt en endring i tiltalen mot 25-åringen. I tiltalen står det at han var i besittelse av en avsaget hagle og pistol.Punktet «og pistol» blir slettet.

Onsdag fortsetter rettssaken med at forsvarerne til de tiltalte legger frem sine prosedyrer.

Les også

  1. Dette er terrororganisasjonen IS

  2. Hevder de drev hjelpearbeid

  3. - Vår familie er helt knust

  4. Forsvarer mener hans klient fikk bestillingsliste fra Arfan Bhatti om norske selskaper