Fortsatt store forsinkelser i ettermiddagsrushet torsdag.

Det kraftige snøværet det siste døgnet fører til store forsinkelser i busstrafikken. Det gjelder fortsatt tidlig torsdag kveld.

Slik ser det ut på E6 ved Furuset i Oslo torsdag.

Hovedstaden er fortsatt rammet av snøkaoset som har herjet byen i over et døgn. Kollektivtrafikken har vært så hardt rammet at Ruter midlertidig har avlyst reisegarantien.

Like før klokken 17 meldte Ruter at det fortsatt er en rekke linjer hvor avganger er enten kraftig forsinket eller innstilt.

Det gjelder rutene 83, 585, 77, 85, 79, 73, 77B, 400, 410, 70, 30, 31, 390, 380, 120, 395, 396, 397, 23, 24, 61A, 61B, 71A, 71B, 74, 76, 78A, 78B, 25, 31E og 32.

Oppdateringene endrer seg ofte, og reisende bør derfor følge med på Ruters oversikt over avvik.

Ruter tilbyr i utgangspunktet utlegg på inntil 750 kroner dersom reisende blir mer enn 20 minutter forsinket.

Kollektivselskapet opplyser at reisegarantien ikke gjelder under snøkaoset. I Ruters betingelser kan reisegarantien avvikles ved ekstreme værforhold.

– Dette er et unntak i en force majeure-situasjon der det er hendelser som er utenfor vår kontroll, som mye snø, og når det er forhold de reisende bør vite om, forteller pressevakt Johansen i Ruter til Dagbladet, som første meldte om saken.

Johansen anbefalte tidligere i dag reisende å ta i bruk annen kollektivtransport som ikke preges av forsinkelser i samme grad. Han anbefalte å la bilen stå hjemme.

– Vi oppfordrer til å ta T-bane og tog hvis folk har mulighet til det. Bussen og trikken møter annen trafikk som kan sperre veien, sier han.

Noen valgte alternative transportformer torsdag. Frøya Astrup gikk på ski fra Sogn til sentrum.

Enkelte tok til skiene for å komme seg til jobb på snøføret torsdag.

Eivind Trædal er gruppeleder for MDG i bystyret i Oslo. Han la ut bilder på Twitter av at han hadde byttet ut sykkelen med ski.

Også togtrafikken har hatt problemer i snøværet, mye på grunn av vinden.

Torsdag kveld melder Bane Nor at det er forsinkelser på Bergensbanen på grunn av strømproblemer mellom Mjølfjell og Haugastøl.

Mer snø fredag

Fredag er det ventet mer snø.

Det kan vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen, bekrefte.

– Akkurat nå ser det ut til at nedbøren vil fortsette. I morgen får vi en ny runde, da kan det komme 15 til 25 cm snø.

I tillegg vil det også være en merkbar vind i Oslo-området også fredag. Mot helgen vil temperaturene bli høyere, og regnet som kommer vil legge seg oppå nysnøen. Dermed kan det bli speilglatte veier.

– Tilpass værforholdene og beregn ekstra tid. Det er ikke nødvendig å kjøre hvis ikke man må. Hvis man har mulighet til hjemmekontor, er det bra.

Trafikkoperatør Tone Sorken har en klar melding til alle bilister:

– Hold avstand til bilen foran så du har mulighet til å stoppe hvis det skulle skje noe. Det kan se bart ut, men så er det glatt. Det blir vintervei i dag.