Medlemmer av nynazistisk organisasjon pågrepet i Oslo sentrum

35 personer er pågrepet i forbindelse med en markering i Oslo sentrum med den nasjonalsosialistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen. 30 av dem var utlendinger.

Lørdag ble det et sammenstøt mellom politiet og medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen.

Det var strålende sol og mange folk i Oslo sentrum lørdag ettermiddag da svartkledde og maskerte medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen taktfast marsjerte gjennom gatene til lyden av en tromme.

Demonstrasjonen var ikke varslet på forhånd. Den kom overraskende på både politiet og folk som var i sentrum.

Politiet måtte derfor prioritere ressursene sine i området hardt. Det forteller vakthavende ved Oslo politikammer, Vidar Pedersen.

To ganger barket demonstrantene sammen med politiet. 35 personer ble pågrepet. Politiet skal nå vurdere hva de skal siktes for.

– Dette er for at de ikke skal kunne dra fra en eventuell bøtelegging, sier Pedersen.

Hørte ikke på politiet

Årsaken til pågripelsen var at de hadde nektet å følge politiets ordre.

– Det er i utgangspunktet lov til å ha en slik markering, men vi dro ned for å gi noen føringer. De nektet å forholde seg til disse føringene og fortsatte å bevege seg i bybildet. Det førte til at politiet måttet pågripe flere personer, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til VG.

Politiet pågrep i alt 30 utenlandske statsborgere og fire norske under demonstrasjonen.

Oslo-politiet skriver i 22-tiden lørdag kveld på Twitter at de 30 utenlandske statsborgerne minst sitter i arresten til søndag morgen. De fire norske som ble innbrakt, er dimittert fra arresten.

– De mistenkte får en straffereaksjon, samt at en juridisk vurdering knyttet opp mot utlendingsloven blir foretatt i løpet av natten, skriver politiet.

Ifølge Filter Nyheter skal flere være fra Sverige og Danmark.

Politiet opplyser lørdag kveld at en av demonstrantene var mindreårig. Vedkommende er dimittert.

Vidar Pedersen ved Oslo politikammer forteller at det var bekymring for at situasjonen kunne eskalere. Han sier at politiet satte store ressurser i sving for å få bukt med situasjonen.

– Vi så at venstresiden mobiliserte folk for motdemonstrasjon i sine kanaler. Vi har brukt store ressurser på at de ikke kom i fysisk håndgemeng, sier Pedersen.

– Det var fare for at to grupperinger havnet i regelrett kamp.

«Quisling er tilbake», roper en demonstrant i det han blir anholdt av politiet.

Hyllet nazisme

Gruppen hadde først samlet seg utenfor Stortinget. Totalt deltok færre enn 50 personer.

Like før klokken 15 marsjerte de to og to ned Karl Johans gate i retning Slottet. Flere bar flagg med gruppens logo. De hadde også dekket til ansiktet med et stoffstykke med gruppens grønne logoen.

– Leve nasjonalsosialismen, ropte de gjentatte ganger.

Forbipasserende reagerte med overraskelse. Noen lo, mens andre viste dem fingeren. Én mann snudde dem ryggen.

Så tok de til høyre opp Universitetsgata. Der ble de for første gang stanset av politiet. Etter et lite sammenstøt ble flere lagt i bakken og anholdt.

Resten av gruppen beveget seg så til Halfdan Kjerulfs plass i krysset Frederiks gate og St. Olavs gate. Der ble de igjen stanset av politiet, og resten av gruppen ble anholdt.

35 personer er så langt pågrepet. Det er utenlandske statsborgere blant dem som var å demonstrerte lørdag.
Opptøyene skjedde like i nærheten av en pågående varslet demonstrasjon med flere hundre deltagere mot det iranske diktaturet.

Støre: – Vi skal aldri la hatet vinne

– Det var ganske dramatisk fordi vi jobbet med mye ressurser for å hindre konfrontasjon mellom flere meningsmotstandere, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen til NRK.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at det er viktig at man ikke aksepterer gruppens budskap.

– Det siste vi trenger, er splittelse og spredning av hat mellom folk i Norge, slik vi har sett i Oslo i dag, sier Støre til NTB.

– For mange er det skremmende at holdninger som dette kommer til uttrykk i våre gater. Det godtar vi ikke. Og til alle dere som rammes av denne typen hat, vil jeg si: Vi står sammen med dere, og vi skal aldri la hatet vinne eller stå uimotsagt.

Det var flere vitner til sammenstøtet og pågripelsen ved Halfdan Kjerulfs plass. St. Olavs gate var lenge stengt for trafikk.

– Det ser ut som det er unge mennesker, i alle fall de som står der nå, sier 28 år gamle Famara Sonko.

Han var vitne til sammenstøtet mellom politiet og demonstrantene og forteller at han er fornøyd med politiets håndtering av situasjonen.

– Når jeg ser reaksjonen til folk her nå, virker de ikke utrygge. Jeg føler meg trygg, i alle fall med politiet som sørger for at det ikke eskalerer noe ytterligere, sier han.

Andre var mer kritiske til politiet. Noen av de oppmøtte anklaget politiet for å beskytte medlemmene av den nasjonalsosialistiske gruppen.

En håndfull motdemonstranter møtte også opp ved Halfdan Kjerulfs plass.

– Ingen nazister i våre gater, var det en mann som ropte.

Politiet truet ved minst én anledning å bruke tåregass mot motdemonstrantene.

(Oppdatert med status på de varetektsfengslede og antall utlendinger, 29.10 kl 22:40.)