UD vil ikke love hjelp til fengslet nordmann i Jemen

Utenriksdepartementet kan ikke love at terrorsiktede Anders Cameroon Østensvig Dale, som sitter fengslet i Jemen, vil få hjelp til å komme hjem til Norge.

Den terrorsiktede nordmannen er etterlyst internasjonalt. Nå ønsker han å komme hjem til Norge.

Dales forsvarer, advokat Patrick Lundevall-Unger, opplyste onsdag at Dale ønsker å returnere til Norge.

– Vi har vært i kontakt med Dale for noen dager siden. Han ønsker å komme hjem til Norge. Han er mistenkt for å være al-Qaidas norske bombemaker. Dette mener jeg er oppspinn, sier Lundevall-Unger til NTB.

– Jeg krever at UD, samt andre myndigheter, sammen med meg henter Dale hjem til Norge – da kan vi ta jusen her, sier han.

Ifølge advokaten har Dale krav på å komme hjem.

– Enhver norsk statsborger, herunder min klient, har krav på konsulær bistand, sier Lundevall-Unger.

UD avviser

Det avviser imidlertid Utenriksdepartementet.

– Alle norske borgere kan be om konsulær bistand, men ingen har krav på det. Alle anmodninger om konsulær bistand vil bli behandlet på individuelt grunnlag, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Simenstad i UD til NTB.

Hun sier også at UD er kjent med at Dale oppholder seg i Jemen, der han ble pågrepet i 2022.

Anders Cameroon Østensvig Dale, som er siktet for terror, er internasjonalt etterlyst.

Siktet og etterlyst

Advokaten sier at Dale er fengslet under houthienes regime.

– De er nok villige til å forhandle om en utlevering, sier Lundevall-Unger.

I juli 2014 opplyste PST at de hadde siktet og etterlyst Anders Dale fordi han hadde sluttet seg til den jemenittiske grenen av Al-Qaida. Da ble det også kjent at Dale var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier til NTB at Dale må regne med å bli pågrepet og etterforsket ved en eventuell retur til Norge.

– Han er siktet for brudd på terrorbestemmelsene, sier Hugubakken.

I juli 2014 opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de hadde siktet og etterlyst Anders Dale fordi han hadde sluttet seg til den jemenittiske grenen av Al-Qaida.

Trening

Anders Dale er oppvokst på Østlandet og konverterte til islam i 2008. Han reiste hyppig til Jemen inntil desember 2011, og det er under sine opphold i Jemen at han skal ha sluttet seg til den jemenittiske grenen av Al-Qaida.

Nordmannen antas å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri, som var mannen som sto bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer på et fly som var på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009.