Ytterligere to pågrepet etter skytingen i Oslo sentrum

Oslo politidistrikt pågrep i går to menn for medvirkning til skytingen i Oslo 25. juni. Begge er siktet for medvirkning til terrorhandling.

To personer ble drept og flere skadet i skyteepisoden i Oslo sentrum i juni. Søndag pågrep politiet ytterligere to personer for medvirkning.

Personene ble pågrepet i Oslo søndag.

Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og har norsk statsborgerskap. Begge mennene er kjent for politiet fra tidligere. De er begge bosatt i Oslo.

Mannen i 40-årene representeres av advokat Victoria Holmen. Han blir fremstilt for varetektsfengsling i dag eller i morgen.

Mannen i 30-årene representeres av advokat Øyvind Bratlien. Siktede har samtykket til varetektsfengsling og at fengslingsspørsmålet behandles skriftlig. Det skjer mandag ettermiddag.

Gårsdagens pågripelser betyr at det nå er totalt fire personer som er siktet etter skytingen i Oslo 25. juni.

Tre av personene er pågrepet, mens den fjerde personen, Arfan Bhatti, er internasjonalt etterlyst. Det var fredag at politiet offentliggjorde at Bhatti er siktet i saken.

Politiet mener fortsatt at Bhatti befinner seg i Pakistan. For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, var tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden.

– Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet i en pressemelding.

Styrket terrormistanke

Politiadvokat Børge Enoksen vil mandag ikke si hva grunnlaget for siktelsen er, eller hva slags relasjon de fire har.

Enoksen legger til at hypotesen om at det var snakk om en terrorhandling har styrket seg.

– Det er skjellig grunn til å mistenke de fire for en terrorhandling, sier Enoksen.

– Det er en relasjon mellom alle de fire siktede i saken, sier politiadvokaten til NTB, men ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljene.

Han kan ikke utelukke flere pågripelser.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Øyvind Bratlien, som representerer mannen i 30-årene, skriver i en SMS til Aftenposten at hans klient ikke erkjenner å ha medvirket til skytingen.

Advokat Holmen skriver i en SMS at hennes klient stiller seg utenforstående til siktelsen. Hun skal møte sin klient i ettermiddag.

Holmen kan ikke si noe mer på nåværende tidspunkt.

Vurderer trusselnivået

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST opplyser til VG at de løpende vurderer trusselnivået i Norge. Helgens pågripelser er en av flere faktorer som inngår.

– Vi vurderer fortløpende om trusselnivået skal settes ned. Det er flere elementer som går inn i den vurderingen. Pågripelsene søndag er et av flere aspekter, sier Bernsen til VG.

Trusselnivået i Norge har ligget på nivå fire siden sommeren. Det innebærer er trusselen er «høy» og flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge.