Norge

Plukket flere containere med søppel ved sjøen på Sotra

ENORME MENGDER PLAST: I løpet av noen timer på lørdag plukket frivillige tre konteinere med boss fra to viker på vestsiden av Fjell kommune.

– Den syke hvalen traff oss rett i hjertet. Nå må det en nasjonal dugnad til for å rydde kysten vår ren.

  • Malene Indrebø-Langlo

Da det viste seg at den syke hvalen som ble avlivet på Sotra, hadde 30 plastposer i magesekken, reagerte folk med avsky.

I dag flyter det minst 150 millioner tonn med plast i havet og noe av dette skylles inn over land. Lørdag tok lokalbefolkningen på Sotra plastproblematikken i egne hender, skriver Bergens Tidende.

– Det er forbaska sprøtt og helt hårreisende hvor mye plast vi fant, sier Kenneth Bruvik i Norges jeger og fiskeforbund avdeling Hordaland.

Rundt 60 frivillige, store som små, var med å rydde to av vikene i området rundt Rabbarosen. Resultatet var sjokkerende: I løpet av et par timers arbeid var tre konteinere fulle med boss.

– Stedet er spesielt utsatt for søppel som skylles inn fra havet. Der var også ekstremt mye storsøppel fra fiskerinæringen som vi måtte bruke kranbåter for å rydde bort, sier Bruvik.

Les også

Syk hval hadde 30 plastposer i magen

– Hvalen traff oss midt i hjertet

Tykk plast, tynn plast, tau med plastfiber, garnrester og isopor. På knappe fem kvadratmeter samlet de frivillige inn ti søppelsekker med plast. Det var BA som omtalte dugnaden først.

– Og dette er bare det vi ser. Mikroplast går flere meter ned i jordsmonnet og forgifter livet i havet. Om dette ikke skremmer folk, så vet jeg sannelig ikke, sier Bruvik.

Jeger og fiskeforbundet har sammen med kommunene Fjell, Sund og Øygarden nå tatt initiativ til prosjektet «Vik til vik», en nasjonal dugnad for å rydde kysten fri for plast.

– Den syke hvalen traff folk midt i hjertet. Slikt blir det engasjement av. Men dette er et langt større problem enn hva folk tror. De frivillige vi hadde med oss i dag ble sjokkerte. Man ser ikke hvor ille det faktisk er før man ser etter, sier Bruvik.

SJOKKERTE: 60 frivillige plukket boss i to viker på Sotra. På et par timer hadde de fylt tre konteinere. - Det er sjokkerende å se hvor mye som ligger og slenger.

En saktevirkende naturkatatrofe

Bruvik understreker at Norge har plukket plast i mange år, blant annet gjennom den nasjonale Strandryddedagen, men at det ikke på langt nær er nok.

– En dag i året holder ikke kysten ren. Vi er vitne til er en saktevirkende naturkatastrofe. Vi skal tross alt leve av sjøen i overskuelig fremtid. Og om dyrene blir syke, blir vi syke, sier Bruvik.

I neste uke skal jeger og fiskeforbundet holde møte med de store renovatørfirmaene og kommunene om hvordan en nasjonal dugnad kan organiseres.

– Noen må ta ansvar. Vi må kartlegge strender, få hverdagsryddigen organisert og vekke sjø- og fiskerinæringen. Her må alle bidra, sier Bruvik.

STORAVFALL: Det er ikke bare plastposer og isopor som flyter i land langs norskekysten. Storavfall fra fiskerinæringen er også et stort problem, og ikke like lett å fjerne.

Fylkeskommunen er med på dugnad

– Vi ønsker å være med på dugnaden, skriver Rasmus Laupsa Rasmussen i utvalg for miljø og samferdsel i Hordaland på fylkeskommunens hjemmeside.

Torsdag tilrådde utvalget å løyve 750 000 kroner til å samle inn avfall som skader naturen, dyr og fugler. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Utvalget viste også til den syke hvalen.

– Vi ser nå et enormt folkelig engasjement. Mange er ute å rydder i naturen. Vi håper disse pengene kan være et godt bidrag i en viktig sak, sier Rasmussen som fremmet forslaget på vegne er Ap, SV, Sp og KrF.

Les mer om

  1. Avfall
  2. Øygarden
  3. Dugnad