Syk hval hadde 30 plastposer i magen

Forskere fant 30 plastposer i magen på den syke hvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland.

Magen til hvalen var helt tilstoppet av plast.

BT fortalte i helgen om hvalen som gjentatte ganger gikk på land ved Vindenes på Sotra. Det ble gjort flere forsøk på å få hvalen ut på dypt vann igjen, men hvalen kom tilbake og grunnstøtte tre ganger.

Det ble til slutt bestemt at hvalen måtte avlives. Begrunnelsen var at den måtte være syk og utslitt. En representant for viltnemnden skjøt lørdag kveld den rundt seks meter lange gåsenebbhvalen.

Rundt 30 plastposer befant seg i magen til hvalen.
Hvalen som ble skutt på Sotra viste seg å være en gåsenebbhval.

– Fullstappet med plastposer

Da forskere senere åpnet magesekken på dyret var det et trist syn, skriver NRK.

– Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Lislevand var dette den første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert i Norge.

– Hvaltypen er utbredt på verdensbasis, men hos oss er den en sjeldenhet. Dette skal være første gang den er registrert i Norge. Jeg har riktignok hørt rykter om ett annet eksemplar i norske farvann, men dette er trolig den første gåsenebbhvalen som har strandet her i landet, sa Lislevand til BT tidligere i uken.

Hvalen måtte bøte med livet etter å ha strandet gjentatte ganger.

Hadde det vondt

Ifølge NRK var tarmsystemet i hvalen fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

– Det er det ingen tvil om. Jeg tør ikke anslå hvor lang tid det har tatt før han har fylt opp magesekken med plastposer. I dette tilfellet har plastpartikler hopet seg opp og skapt en propp i systemet, sier Lislevand til NRK.

Marin forurensning er et økende problem og ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plastsøppel i verdenshavene årlig.

Forskere fant 30 plastposer i magen på den syke hvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland.

Skal stilles ut

BIR har allerede tatt seg av hvalkjøttet. Resten av hvalen og plasten ligger nå trygt i en fryser. Planen er at både skjelettet og plasten skal stilles ut i en ny utstilling, når Naturhistorisk museum åpner dørene igjen sommeren 2019.

– Alle knoklene skal rengjøres og oljen må trekkes ut av bena. Hvis ikke vil det dryppe olje fra skjelettet på utstillingen. Vi ser faktisk at det fremdeles lekker olje fra 150 år gamle hvalskjelett, sier han.

– Slike hvalfunn er ikke hverdagskost. For museet er dette veldig spennende.