Norge

Stoltenberg: Slik bryter Russland reglene for inspeksjoner av militære øvelser

MÜNICH (Aftenposten): - Russland etterlever fortsatt ikke forpliktelser om å varsle sine militærøvelser, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Her er generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sammen med Norges statsminister, Erna Solberg (H). Grøtt, Vegard Wivestad/ NTB Scanpix

 • Alf Ole Ask

Deler av Den russiske nordflåten. Forsvaret

Sikkerhetskonferansen her i München har dreid seg mye om forholdet mellom Vesten og Russland. Den russiske statsminister Dmitrij Medvedevs uttalelser om en ny kald krig, var en slags bunnotering. Det er Russlands annektering av Krim-halvøya, støtten til opprørere i Øst-Ukraina og bombingen i Syria der Russland støtter Assad-regimet som forsurer forholdet.

Men Stoltenberg er opptatt av at det må finnes en dialog med Russland og ikke minst gjelder dette militær aktivitet. Akkurat nå foregår det et arbeid innenfor rammen av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) for å modernisere de såkalte Wien-dokumentene som blant annet regulerer varsling av militærøvelser.

Ifølge Stoltenberg viser ikke Russland noen stor interesse for dette arbeidet som går sakte fremover.

Slik jukser Russland

I stedet har NATO merket seg at Russland unndrar seg de forpliktelsene som de allerede har påtatt seg.

— Alle øvelser hvor det er 13000 eller flere soldater som deltar, skal det i henghold til Wien-dokumentene være anledning til grundige inspeksjoner. Det har ikke NATO hatt muligheter for å gjøre på russiske øvelser på mange år, forklarer Stoltenberg under et møte med norske journalister her i München.

Ifølge generalsekretæren har Russland sagt at øvelsene er mindre enn 13000 soldater, selv om de er større. De underrapporterer. Eller de deler opp en øvelse i for eksempel tre og sier at dette er tre separate øvelser som hver er under 13000, selv om det er en øvelse.

Et annet problem er at de hurtiginnkaller til øvelser, slik de i fjor gjorde i nord uten at Norge for eksempel ble varslet.

— Det er et unntak i reglene for slike øvelser, men dette unntaket er blitt regelen for Russland, forklarer Stoltenberg.

Les også :

Les også

Stoltenberg: Russland øvde på atomangrep mot Sverige

Drøftet med Lavrov

Dette arbeidet var tema da Stoltenberg fredag møtte den russiske utenriksminister Sergej Lavrov. Hvor viktig dette er illustrerer Stoltenberg at det er viktig å ha gode varslingsrutiner som følges, slik at man kan unngå situasjoner som da et russisk fly ble skutt ned i tyrkisk luftrom.

På det samme møte med Lavrov diskuterte man møte i NATO Russland rådet. Det har ikke vært møter på hverken ambassadør eller ministernivå siden våren 2014. Når det blir et nytt er uklart. Men det undersøkes nå om det skal innkalles og da først på ambassadørnivå. Men Lavrov og Stoltenberg ble ikke enige om et nytt møte her i München.

 1. Les også

  Hvor mange kampfly trenger Norge? | Haakon Bruun-Hanssen

 2. Les også

  Soldatene er fellesskapets ansikt | Odin Johannessen

 3. Les også

  NATO har klart å stoppe kuttene i Europa - men mange land har en lang vei å gå

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  NATO ønsker ny avtale med Russland om varsling av militærøvelser. Frykter at krig startes på grunn av misforståelser

 2. VERDEN

  Derfor skjelver nabolandene når Russland gjør dette

 3. VERDEN

  13.000 eller 100.000 soldater? Usikkerheten er stor før Russland skal øve krig på NATOs dørstokk.

 4. VERDEN

  Lavrov mener Stoltenberg er preget av kald krigs tenking

 5. NORGE

  Stoltenberg forsvarer «NATO-show»

 6. NYHETSANALYSE

  De bryter ingen regler – men gir Norge problemer