Tysklands nye formel 1-prins

Tyskland kan ha funnet Michael Schumachers arvtaker. Sebastian Vettel vant søndagens VM-runde i formel 1 på Monza-banen i Italia.

Sebastian Vettel kunne feire med champagne etter sin første triumf i Formel 1-sirkuset.

– Hvem hadde trodd dette før sesongen startet? Vi kan være stolte av oss selv, sa en rørt Vettel etter seieren på den våte banen i Monza. Ifølge historikerne var det 27 år siden banen på Monza var like våt og glatt som dette året.

Vettel viste seg fram allerede lørdag da han sikret seg beste startspor under kvalifiseringen. Den fordelen tok han godt vare på søndag. Vettel beholdt ledelsen gjennom alle rundene og vant som han ville.

21-åringen (21 år og 74 dager) ble dermed den yngste som noen gang har vunnet en VM-runde i formel 1, dagen etter at han ble den yngste som har sikret pole position. Toro Rosso-føreren vant foran finnen Heikki Kovalainen og polakken Robert Kubica.

Ikke bare var det Vettels første seier. Det var også den første seieren til Toro Rosso-laget.

Den yngste

Før søndagens løp var Fernando Alonso den yngste i formel 1-sirkuset med seier i en VM-runde. Han var 22 år gammel da han vant Ungarns Grand Prix i 2003.

Etter runden på Monza er det Vettel som er historisk.

– Dette er uten tvil den beste dagen i mitt liv. Dette øyeblikket, disse følelsene. Dette er noe jeg aldri kommer til å glemme, sa Vettel.

Tyskeren var iskald fra start. I mål var det hele 12,5 sekunder ned til Kovalainen på 2.-plass.

– Det at jeg startet først var nok hele nøkkelen til at jeg vant. Det gjorde at jeg kunne skaffe meg et forsprang med en gang, mente unggutten.

Ikke mulig

Neste sesong skal Vettel kjøre for søsterlaget Red Bull. Da erstatter han skotten David Coulthard. Uansett må han finne seg i å møte finnen Kovalainen da også.

– Jeg hadde ingen mulighet til å vinne i dag. Jeg prøvde alt jeg kunne, men 2.-plass var nok det beste jeg kunne oppnå, mente Kovalainen.

VM-lederen Lewis Hamilton kom inn på 7.-plass. Han kjørte seg opp fra 15.-plass i en mislykket kvalifisering. Hamilton leder VM sammenlagt med ett poeng til gode på Felipe Massa. Massa ble nummer seks søndag.