Shrek tar side i formatkrigen

Flere filmgiganter dropper den nye DVD-standarden Blu-ray til fordel for HD DVD.

Les våre tester av HD DVD og Blu-ray-spillere:


Paramount Pictures og Dreamwork Animations beslutning om å kun gi ut sine filmer på Toshibas HD DVD og ikke Sonys Blu-ray, er en stor krigserklæring i den store formatkrigen.

Beslutningen betyr at storfilmer som Shrek 3 og Transformers (les anmeldelsen her) kun vil bli utgitt på HD DVD og derfor ikke kan spilles av på en Blu-ray-spiller.

— Jeg sier ikke bare at HD DVD er det beste valget for våre kunder, men at det til og med er et smart valg av Paramount, sier filmselskapets Brad Grey til nyhetsbyrået AP.

LES OGSÅ: Pornodebut på Blu-ray

Også datterselskapene Paramount Vantage, Nickelodeon Movies og MTV Films vil heretter kun gi ut sine filmer på HD DVD. Unntaket er filmer regissert av Steven Spielberg, som også i fremtiden vil bli utgitt i begge formater, slik Paramount har gjort det til nå.

Flere og flere tar side

Bransjeaktører har spådd at de to HD-DVD-formatene kan eksistere side ved side i flere år fremover, men flere og flere store aktører har valgt side i krigen.

— Pris på spillerne vil sammen med tilgjengelige filmtitler være en avgjørende faktor i denne formatkrigen, sier Forbruker.no-journalist Geir Amundsen. Kampen vil med andre ord i første rekke dreie seg om prispunkter og støtte fra filmstudioene. Amundsen er ikke i tvil om at vi trenger høyoppløst DVD-format. - Bilde- og lydkvaliteten er av en helt annen verden, og med en HD-klar TV blir filmopplevelsen langt heftigere, sier han.

— Bransjens største problem er at man ikke har klart å enes om et format. -Formatkriger som dette skremmer bare forbrukerne opp på gjerdet, avslutter Amundsen.

Playstation 3 blir solgt med innebygget Blu-ray-spiller og store butikkjeder som Target, Blockbuster, Woolworths og BJ's Wholesale Club har valgt Blu-ray som sitt format.

En oversikt fra juli viste at Blu-ray hadde en solid ledelse i salgsstatistikken - mye takket være Playstation 3. 1,5 millioner Blu-ray-spillere er solgt så langt - inkludert spillkonsollen, ifølge Cnet News.

LES OGSÅ:

Les også

- HD DVD er borte innen tre år

To Hollywood-studioer igjen

Når det gjelder HD DVD skal det kun være solgt rundt 300.000 spillere. Men med Paramount Pictures og Dreamworks valg, kan trenden fort snu.Fra før har store europeiske filmstudioer som franske Studio Canal og Pathé, spanske Filmax and DeAPlaneta, og tyske Imagion and Nixbu har alle annonsert at de vil gå for HD DVD.

Det samme har filmgiganten Universal Pictures. Noe som betyr at de fleste store, amerikanske filmselskaper har valgt side i formatkrigen.

De eneste av Hollywood-studioene som fortsatt gir ut filmene sine i begge formater er Warner Bros. Pictures og New Line Cinema.

Forbrukerne må velge

— Hvis du vil se Transformers og Shrek 3, må du ha en HD DVD-spiller, mens hvis du vil se Spider-Man 3 eller Pirates 3, trenger du Blu-ray, sier Pali Research-analytiker Richard Greenfield til La Times.com.

SJEKK UT: De siste filmanmeldelsene

Heldigvis finnes det kombispillere som spiller begge formater. Blant annet Samsungs BD-UP5000. Les mer om spilleren her.

LES OGSÅ: Satser på HD-DVD

Shrek 3 har premiere på norske kinoer 31. august.

Hva synes du om formatkrigen? Hva har du valgt/kommer du til å velge? Si din mening i kommentarfeltet over til høyre!

Shrek 3 vil ikke kunne spilles av på Blu-ray-spillere.