Norge

Ingen bussreturer i dag fra Kirkenes til Russland - men nå er alle på ankomstsenteret pågrepet

KIRKENES/OSLO (Aftenposten): Politiet vil ikke returnere avviste asylsøkere fra Finnmark til Russland i dag. Ifølge politiet er det på grunn av manglende busskapasitet.

Politiet er også i dag til stede på ankomstsenteret i Kirkenes.
  • Ntb
  • Arild Færaas

Alle asylsøkerne på ankomstsenteret i Finnmark er pågrepet. Det betyr at de innen tre døgn må sendes ut, fremstilles for varetekt eller løslates. Det bekrefter Politiets utlendingsenhet.

— Vi har nå 72 timer på oss, men vi regner med å få returnert dem før det eventuelt blir aktuelt, sier Tor Espen Haga leder i PU Finnmark til pressekorpset som er ved ankomstsenteret.

Aftenposten i Kirkenes: Steffen Pedersen Øberg og Dan Petter Neegaard (foto)

Årsaken til at de er pågrepet er at politiet frykter at de skal rømme og unndra seg utsending, bekrefter Haga til Aftenposten.

Men fredag løslot politiet 15 barn og ders foreldre.

– De blir dimittert fra vår varetekt og sendt tilbake til beboerområdet på Vestleiren, sier avdelingsleder for juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold, tilVG.

Politiadvokat Rolf Odner i PU opplyser til avisa at totalt 15 barn ble pågrepet. Det eldste av barna er født i 1998 og det yngste av dem er født i 2014.

– Det er en forholdsmessighetsvurdering. Det er summen av flere ting som gjør at det ikke står i forhold til hva vi ønsker å oppnå. Barnets beste spiller avgjørende vekt i beslutningen vår, sier Frantsvold.

Redd Barna reagerer kraftig på at PU valgte å pågripe alle asylsøkerne på ankomstsenteret, inkludert barna.

For andre dag på rad måtte PU avlyse en planlagt transport fredag. Årsaken er ifølge PU manglende busskapasitet på russisk side.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) stiller til NTB spørsmål om det allerede har vært en ulovlig frihetsberøvelse av dem som har sittet i Vestleiren siden lørdag.

— Slik de opplever sin situasjon har de de facto vært frihetsberøvet, sier han

Kirkeasyl

Snødekte fjell uten trær omringer den nedlagte militærleiren utenfor Kirkenes, og er det eneste landskapet flyktningene rekker å møte på den korte bussturen fra flyplassen til brakkene som utgjør ankomstsenteret.

Fredag var det flere som prøvde å rømme. Politiet pågrep også en familie. Tre andre – et ektepar og en mann i studentalder – kom seg bort fra ankomstsenteret da det ble kjent at de sto på listen over folk som skulle sendes ut. De har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke.

De fikk haik. Å gå herfra til kirken er nærmest uforsvarlig. Kjøreturen tar omtrent femten minutter, og går langs fjellknauser som ser ut til å gå i ett med himmelen full av frostrøyk de få timene det er lys.

For asylsøkerne, som ikke er vant med denne typen vær, fremstår kulden som fryktinngytende.

IfølgeDagbladetbefinner det seg 82 personer på ankomstsenteret. Politiet har flere patruljer på stedet for å passe på at ingen forlater senteret.

Nielsen mener fredagens meldinger om at alle asylsøkerne som sitter inne i ankomstsenteret er pågrepet er veldig ille.

- Det er jo tidligere sagt at de kan ferdes fritt hvor de vil, så det høres ut som et maktovergrep, sier Nielsen.

- Det var helt fullstendig kaos

I går ble tre medlemmer av denne gruppen pågrepet av politiet. Eirik Nilsen var en av dem. Han omtaler dagens hendelser som surrealistiske.

— Det var helt fullstendig kaos. De var så stressa her i går.

Han hjalp de tre asylsøkerne som nå sitter i kirkeasyl inn til Kirkenes sentrum. Da han kom tilbake fikk han etter hvert beskjed om å følge med politiet.

Han ble plassert på glattcelle av politiet og siktet etter utlendingslovens §108. Paragrafen sier blant annet at det er ulovlig å hjelpe folk som forsøker å unndra seg plikten til å forlate landet, eller å vanskeliggjøre utsendelse.

Han har ikke godtatt forelegget fra politiet, før han får en bedre forklaring på hvorfor han fikk det.

Nilsen er likevel klar på at han ikke bærer nag til politiet:

— De gjorde bare jobben sin. De gjør det de får beskjed om, og det forstår jeg. De gjør en god jobb. Vi har et flott politi her oppe i Sør-Varanger.

Men hendelsene i går skremmer ikke gruppen fra å fortsette å holde fokus på situasjonen:

— Det som skjedde i går skremmer oss ikke fra å fortsette å følge med videre. Vi kommer til å ha fokus på det som skjer her, vi kommer til å være her og vi kommer til å dokumentere det som skjer.

— Den frykten jeg ser i øynene deres, og de historiene de forteller. De er umulig å ikke bli grepet av det. Jeg har aldri sett folk som er så redde før.

Russland:

Les også

Ville utvise syrere, ble dømt i Strasbourg

Ingen returer i dag, men vil prøve igjen lørdag

PU opplyser også at det ikke vil bli noen returer i dag. PU vil prøve med ny bussretur lørdag.

Tor Espen Haga i PU Finnmark sier de har kontakt med et firma, men at de ikke har klart å stille opp busser i dag.

Til NTB sier han at de regner med å sende ut 30 personer lørdag.

Det er iskaldt i Øst-Finnmark om dagen.

Årsaken til at de russiske bussene som var i Kirkenes i går ikke ble fulgt opp og kjørte asylsøkere tilbake til Russland, var ifølge Haga at russiske grensemyndigheter hadde kapasitet ved grensen til å følge det opp torsdag.Aftenposten har fått bekreftet fra firmaet Boreal at det er de de har en kontrakt med, men de vil ikke svare på noen spørsmål.

Til tross for det store politioppbudet er det stille og rolig. Både journalister og politi sitter i hver sine biler, for å beskytte seg mot den intense kulden. De siste dagene har det vært rundt 25–30 minusgrader i området.

Haga sier til Aftenposten at ingen nye asylsøkere er ventet å komme til ankomstsenteret i løpet av helgen. Om det blir aktuelt å pågripe asylsøkere som eventuelt kommer over helgen, kan han ikke svare på nå.

NRKskriver også at flere asylsøkere har forsvunnet fra et mottak i Stavanger. Pressetalsmannen ved mottaket på Forus sier at det som skjer i Kirkenes påvirker de som holder til i Rogaland.

Les også

Russland ville utvise syrere, ble dømt i Strasbourg

Omstridt parti omfavner Frp:

Les også

Sverigedemokraterna hyller Listhaugs asylinnstramninger

— Ingenting politisk bak avgjørelsen

Haga avviser at det ligger noe politisk bak avgjørelsen om å sende ut asylsøkere i dag.

— Det er enkelt og greit fordi vi ikke har busser.

Han sier at buss vil være på plass til i morgen og forteller videre at politiet jobber for å få sendt ut asylsøkere hver dag.

— Det er av hensyn til de som sitter inne på leiren. Vi vil ikke at de skal sitte her lenge i uvisshet, sier han til Aftenposten.

Haga sier at de har kontinuerlig kontakt med russisk side, men vil ikke kommentere hvorvidt det er motvilje mot oversendelser på russisk side.

Torsdag ble en planlagt retur av 31 avviste asylsøkere avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet på russisk side.

Eirik Nilsen i Refugees welcome to the Arctic sa til Aftenposten tidligereat nettilgangen til asylsøkerne var kuttet på ankomstsenteret. Mottakslederen vil ikke kommentere dette. Heller ikke Haga vil si noe til det og viser til kommunikasjonsavdelingen i Oslo. En stund senere kommer de tilbake til oss og sier nettilgangen ikke er kuttet.

Syrere få bli i kirke:

Les også

Kirkeleder: – Vil aldri jage noen ut fra kirkerommet 

Tre i kirkeasyl

Etter at returen ble avlyst torsdag, besluttet Utlendingsnemnda (UNE) at en syrisk trebarnsfamilie som egentlig skulle ha sittet på bussen til Nikel eller Murmansk,skal få saken sin vurdert på nytt og får bli i landet inntil videre.

Frode Berg, menighetsrådsleder i Sør-Varanger menighetsråd fortalte til Aftenposten torsdag kveld at de tre asylantene som hadde søkt tilflukt i Kirkenes kirke så på det å bli forlatt på russisk side i denne kulden som rene mareritt.

Marek Linha fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), besøkte kirkeasylantenetorsdag kveld.

– De er fortvilet over systemet. De er sjokkert, for de hadde hørt at Norge er en rettsstat, men det finnes ingen rettssikkerhet for dem her. Deres sak ble ikke vurdert, sier Linha til NTB.

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, sier til NRK at politiet ikke vil gå inn og hente kirkeasylanter.

Denne bilen kjørte torsdag formiddag av gårde mot kirken i Kirkenes med asylsøkere, men ble stoppet av politiet.

Les også

Asylaktivistene som ble pågrepet i går vil få et forelegg.

VG skriver også at de beklager at den ene asylsjåføren ble bedt om å kle seg naken i går.

  • Les flere saker fra dramaet torsdag:
Les også

Listhaug vil undersøke utsending fra Russland til Jemen

Biskop ber Listhaug om å stoppe utsendelser Saken oppdateres

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa