Norge

Elisabeth har dyrket frem 250 ulike tomatsorter

Hobbyen til Elisabeth Haallman Hamre (49) har gitt henne hundrevis av tomater - og gjør at hun nesten aldri kan dra på ferie.

Elisabeth Haallman Hamre med tomaten "Odds tomat" - et navn den har fått fordi hun ikke kjenner det egentlige navnet til sorten og har fått den av en venn som heter Odd.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit
Elisabeth Haallman Hamre i drivhuset der hun for tiden har 40 ulike tomatsorter.
Det vokser over alt i hagen til Elisabeth.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Akkurat nå har jeg 40 nye sorter som skal være modne i løpet av sommeren. Jeg har særlig store forhåpninger til sorten «Dancing with the smurf», sier Elisabeth Haallman Hamre.

Hun står omringet av grønne tomatplaneter i drivhuset sitt i Bærum. I hver av de førti krukkene står et skilt, med informasjon om det som skal komme i dem. I juli vil plantene være dobbelt så høye og fulle av tomater.

– Det blir grønne, gule, røde, hvite, stripete og oransje tomater. Også er det «Dancing with the smurf», som skal få en slags blåfarge, sier Hamre.

"Dancing with the smurf" er navnet på en tomatsort

NY SOMMERSERIE I AFTENPOSTEN

Noen drømmer om Guinness rekordbok. Andre er fornøyde med å sette en personlig rekord, som å plukke 300 brunsnegler fra kjøkkenhagen eller hoppe fra timeteren for første gang.

I Aftenpostens sommerserie #rekordsommer vil vi gjerne høre om din personlige rekord! Send oss din historie og et bilde på instagram, MMS eller epost. De beste bidragene premieres med en liten sommergave fra Aftenposten.

  • Instagram: #rekordsommer
  • MMS: 952 71 765
  • Epost: rekordsommer@aftenposten.no
  • Du kan også legge inn din historie nederst i artikkelen

Reiser nesten aldri på ferie

Hamre har drevet med tomatdyrking siden 2009. Samtidig startet hun bloggen Lille tomat, der hun dokumenterer hver eneste tomatsort hun dyrker frem. Det har til nå blitt i overkant av 250 slag.

– Favoritten må være tomatsorten «flamme». Det er oransje tomat som smaker av aprikos og nektarin. Den er så god, som sukkertøy, sier Hamre.

I hagen hennes finnes også agurker, chili, auberginer, epler, bær og urter. Og i overkant av 300 ulike typer av blomsten pelargonium.

– Det blir minst tre-fire timer i hagen hver dag. Jeg har en tålmodig mann, som holder ut med meg. Jeg drar nesten aldri på ferie, det er så mye å ta seg av i hagen, sier Hamre.

Elisabeth Hamre har også mer enn 300 ulike typer pelargonium på terrassen sin.

– Hvorfor bruker du så mye tid på hagen?

– Det spør jeg meg selv om også av og til. Det er jo litt galskap. Men så er jeg bitt av basillen da. Det gir meg en lykkefølelse å se hvordan plantene mine spirer og gror, sier Hamre.

– Også er jeg glad i å lage mat, og det er fantastisk å kunne bruke grønnsaker man har dyrket frem selv. Det blir mye ketsjup, tomatsauser og supper, legger hun til.

– Evigvarende prosjekt

Om årets tomatsesong blir vellykket, har Hamre dyrket frem nesten 300 tomatsorter. Men hun har ingen planer om å gi seg.

– Jeg har fortsatt 300 frø til ulike tomatsorter jeg vil prøve ut. Også bytter jeg jo til meg 30–40 nye frøtyper i løpet av et år. Så det har vel blitt et slags evigvarende prosjekt dette her, ler Hamre.

Men om vinteren tar hun hage-fri.

– Det er deilig, og ofte tenker jeg at jeg ikke skal gjør like mye i hagen neste år. Men så kommer februar da, også begynner det å krible i kroppen etter å komme i gang igjen.

Tomatene er sådd i mars måned og høstingen starter i midten av juli.

– Ikke vanskelig

Hamre sier at man ikke trenger grønne fingre for å få til tomater.

– Tomater er som ugress. Det er bare å putte frø i jorden og gi dem vann så gror de.

Flere hagesaker:

Les mer om

  1. Rekordsommer