Norge

- Forsvarer og bistandsadvokater får innsyn i loggene

Politiet ville ikke svare på spørsmål rundt innholdet av lydloggene hvor Breivik sier at han vil overgi seg.

69 mennesker ble drept, de fleste ungdommer, på Utøya. Her legger familien Langvannsbråten ned blomster på Utvika camping til minne om de døde. Utøya sees i bakgrunnen. Foto: Bendiksby, Terje

 • Randi Johannessen Buckley

I forrige uke kom det fram at siktede Anders Behring Breivik hadde ringt til politiet ti ganger for å overgi seg. Han kom gjennom til Nordre Buskerud politidistrikt to ganger, og ba om å bli satt over til Delta-styrken.

«En norsktalende mann sier at han vil overgi seg til politiet,» heter det i politiets logg. Samtalen, som startet klokken 17.59, skal så ha blitt brutt, skriver VG. 35 minutter senere ringte han politiet for første gang.

Krever innsyn

Da han, ifølge ham selv, fikk tilbakemeldinger han ikke forsto, fortsatte han drapene. Ifølge VG tok det 28 minutter fra han selv ringte politiet til han ble pågrepet.

Christian Hatlo møtte pressen tirsdag. FOTO: BERIT ROALD SCANPIX Foto: SCANPIX NORWAY

Ifølge siktedes forsvarer, Geir Lippestad, var Breivik klar for å overgi seg på det tidspunktet han ringte. I avhør har han forklart at han mente han hadde tatt mange nok liv til at det ville bli nok pressedekning, slik at manifestet han ville bli spredt.

Nå krever Geir Lippestad og flere bistandsadvokater innsyn i telefonsamtalene mellom nødsentralene og Breivik fredag 22. juli. De ønsker å få å klarhet i flere ubesvarte spørsmål.

– Mange av spørsmålene som nå kommer opp om politiets innsats, kan lett la seg besvare. Flere pårørende har snakket med ungdommer som ble drept på Utøya på et meget sent tidspunkt. De kan ikke vente ett år på kommisjonen for å få svar. Flere av dem synes også det er helt ubegripelig at gjerningsmannen ikke ble tatt på et tidligere tidspunkt, med de ressursene politiet har tilgjengelig i dag. Samtidig får vi ikke tilgang til helt grunnleggende fakta fra politiets 112-logger, sier Sigurd Klomsæt, som er bistandsadvokat for en av de overlevende fra Utøya, til Aftenposten i dag.

Les:

Har ikke fått loggen

Politiadvokat Christian Hatlo ønsket ikke å kommentere innholdet i lydloggen fra Nordre Buskerud på et pressemøte tirsdag, men sier at de har bedt om denne loggen.

— Vi har mottatt en logg fra Søndre Buskerud med samtale fra siktede. Den var tett opp til pågripelsen, ca ett minutt før. Jeg kan ikke kommentere innholdet. Vi har ennå ikke mottatt loggen fra Nordre Buskerud politidistrikt som omtales i media. Det tar ofte tid å få ut lydlogger. Men vi vil gå gjennom alle lydlogger, og forsvarer og bistandsadvokater vil få innsyn senere, sier Hatlo.

Mange samtaler med sakkyndige

Ifølge Hatlo vil det ikke foretas flere avhør av siktede ute på Utøya, og det vil ikke gjennomføres avhør i Regjeringskvartalet.

— Temaet for videre avhør handler om detaljer og knytninger opp mot eventuelle medvirkere, sier Hatlo.

Sakkyndige har så langt hatt to samtaler med Breivik.

— De har antydet at det vil bli veldig mange samtaler med siktede, sier Hatlo.

Neste fengslingsmøte er kommende fredag. Politiet ønsker ytterligere fire uker i isolasjon for siktede av hensyn til fare for bevisforspillelse, og har begjært fengslingsmøtet lukket.

Breivik ønsker selv å møte i retten fredag, men det er foreløpig ikke avklart om fengslingsmøtet blir avholdt eller om det blir såkalt kontorforretning.

Dommeravhør denne uka

Det er et stort antall fornærmede som skal avhøres, både fra Utøya og Regjeringskvartalet. Alle politidistrikt i landet holder på med, eller planlegger, avhør.

I tillegg må det tas særskilte hensyn til dem under 16 år, som skal gjennom dommeravhør.

— Det første dommeravhøret blir gjennomført denne uka. Til sammen blir det over 40 slike avhør, ifølge Hatlo.

Hvor mange som regnes som fornærmede på Utøya, er klart. Men det har vært vanskelig å nå alle som kan regnes som fornærmet etter bomben i Regjeringskvartalet. Politiet har bedt fornærmede melde seg, og opprettet en fornærmettelefon.

— Til og med i går ble det mottatt 169 registreringer via telefon. Til sammen er 51 fornærmede avhørt. Det er mange unge, men alle er over 16 år, opplyste politioverbetjent Grete Lien Metlid på pressemøtet.

Pågangen er nå avtagende, og telefonen vil være åpen til fredag 19. august.

 1. Les også

  Krever å få høre Behring Breiviks 112-samtaler

 2. Les også

  - Både politiet og de pårørende skal få de svarene det er mulig å få

 3. Les også

  Breivik krever å få møte i retten

 4. Les også

  VGs skytebilder vekker reaksjoner

 5. Les også

  - Det kom frem mange nye detaljer

 6. Les også

  - Ringte flere ganger for å overgi seg

 7. Les også

  Alt om tragedien

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 2. NORGE
  Publisert:

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 3. KULTUR
  Publisert:

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 4. NORGE
  Publisert:

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 5. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 6. NORGE
  Publisert:

  Mann skal ha holdt en annen mann under kontroll med psykisk og fysisk tvang