Norge

- Emil var et forbilde

Emil Okkenhaug kom aldri tilbake fra sin første AUF-sommerleir.

En fullsatt Levanger kirke sørget over 15 år gamle Emil Okkenhaug. Foto: FOTO: LEIF ARNE HOLME

 • Camilla Kilnes
 • Jan Erik Roel

Levanger kirke var fylt til randen av familie, slekt og venner som ønsket å ta et siste farvel med 15 år gamle Emil Okkenhaug fra Levanger. Folk begynte å strømme til kirka allerede halvannen time før seremonien som startet klokka 13. Kirka tar 550 mennesker.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og mat— og landbruksminister Lars Peder Brekk representerte regjeringen under seremonien.

— Størst blant folket er de unge. Han dro til sin første Utøya-leir - full av forventninger til sommerdager sammen med unge fra hele Norge, sa Støre i sitt minneord.

- Ingen sterkere inspirasjon

— I Emil ser vi kjennetegnet på AUF’eren – ung, modig, med rettferdighetssans, som ser ting han vil ha gjort eller ønsker å endre på, og som så vender seg mot politikken og demokratiet for å gjennomføre, fortsatte utenriksministeren.

— Emil og de unge på Utøya sa ofte at de hadde flere av oss etablerte politikere som forbilder. Jeg tenker i dag på hvor sterkt denne forbindelsen går begge veier, og jeg vil si det slik: Emil Okkenhaug var også et forbilde for meg. For finnes det noen sterkere inspirasjon, enn en 15-åring som kaster seg inn i politikken i troen på at han kan og vil gjøre en forskjell, spurte Støre den sørgende forsamlingen.

Mange interesser

Seremonien startet med «voggesang» av Paul Okkenhaug som preludium før Eirik Skogmo på fiolin fremførte salmen «O bli hos meg».

Sokneprest Kjartan Bergslid var forrettende prest. Han tegnet et bilde av Emil som en gutt med mange interesser, stor viljestyrke og en sterk evne til å gjennomføre målene han satte seg.

– Emil hadde levd hele sitt liv i en familie der kjærlighet, trygghet og omsorg preget hverdag og fest. Slik hadde han fått et godt og positivt selvbilde. Slik hadde han også stor evne til kjærlighet, sa presten.

- Stort hjerte

Leder Ole Jørstad fra sportsklubben Nessegutten holdt en rørende minnetale.

— Emil var ikke skvetten, han gikk løs på nye utfordringer og prøvde flere idretter. Det var et stort og varmt hjerte på Emil, sa Jørstad, som forteller at 15-åringen prøvde ski, løping, tenning og sykkel.

— Etter at Emil er borte blir ikke treningene det samme, sa han.

Rektor Geir Meiaas fra Nesset ungdomsskole beskrev eleven som en rolig gutt.

— Han var godt likt av alle. Han var en lederskikkelse og var en pådriver. Han var også oppmuntrende overfor andre, sa rektoren i minnetalen.

Fremførte Wiehe

Stortingsrepresentantene Arild Stokkan Grande valgte å bruke ordene til den svenske sangeren Mikael Wiehe for å sette ord på sorgen. Han fremførte «En sång til modet».

— Språket vårt har ikke ord for å beskrive denne smerten og urettferdigheten, sa Stokkan Grande.

Stortingskollega og leder av Nord-Trøndelag Ap, Gerd Janne Kristoffersen, var også til stede og holdt minnetale.

— Smerten og sorgen vil alltid være hos familien. Men midt i sorgen er det vist omsorg og et enormt samhold. Det skal vi ta vare på, sier hun.

Inge Ryan var i begravelsen på vegne av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, mens ordfører Robert Svarva representerte Levanger kommune.

Etter minnetalene, kranspåleggelsene og andakt ved sokneprest Bergslid sang Marte Hveem «Gabriellas sang» fra filmen «Så som i himmelen» med akkompagnement av Sverre Bjarne Inndal på gitar.

Begravelseprosesjonen gikk gjennom Kirkegata til kirkegården, en distanse på rundt 400-500 meter. Kirkegata og Levangermartnan var stengt for trafikk. Familien hadde oppfordret folk til å slutte seg til prosesjonen.

Første sommerleir

Blant venner og kjente ble Emil karakterisert som en kjernekar. Han var godt likt av alle, skoleflink og aktiv i flere idretter, blant annet sykling, langrenn, løping og tennis.

Tidligere i år deltok han i St. Olavsloppet der far og sønn sprang hver sin etappe.

Det var også i vår Okkenhaug meldte seg inn i AUF, og han gledet seg til å dra på sin aller første politiske ungdomsleir. En skolekamerat fryktet verste da han ikke hørte noe fra ham.

– Vi har hatt kontakt med flere av de andre fra Levanger som var på Utøya. De kunne fortelle at han var savnet. Han var min beste venn, sa skolekameraten til Adresseavisen.

Trøndelag hardt rammet

Totalt ble åtte personer som var bosatt i Trøndelag drept i terrorangrepet 22. juli.

Fredag klokka 11 ble Snorre Haller (30) stedt til hvile fra Ilen kirke, mens Sondre Kjøren (17) ble begravd fra Orkdal kirke. Rolf Christopher Johansen Perreau (25) skal også gravlegges fra Hommelvik kirke klokka 14.

Mandag denne uka ble Gizem Dogan (17) fra Trondheim stedt til hvile på Moholt kirkegård. Onsdag ble det avholdt seremonier for Håkon Ødegaard (17) på Byåsen og Lene Maria Bergum (19) i Namsos.

Aleksander Aas Eriksen (16) fra Meråker stedes til hvile i Værnes kirke tirsdag i neste uke.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre: – Dere har mistet den umistelige Ingrid.

 2. NORGE
  Publisert:

  Frank Aarebrot bisatt i dag: – Det er vanskelig å sette ord på hvor voldsomt og hvor fint det er at pappa har vært en del av manges liv

 3. SPORT
  Publisert:

  Minneord fra broren: "Du var alt for oss, du er alt for oss"

 4. NORGE
  Publisert:

  Minoritet i minoritet

 5. NORGE
  Publisert:

  Hver fjerde nordmenn har fått mobilen stjålet

 6. NORGE
  Publisert:

  Skattejuks-saken: Tillitsvalgt sier de advarte mot svake kontrollrutiner i mer enn ti år uten å bli hørt