- En helt spesiell person

Norske katolikker feirer saligkåringen av pave Johannes Paul II.

Pater Arne Marco Kirsebom ledet søndagsmessen i St. Olavs kirke i Oslo. Avdøde pave Johannes Paul II ble minnet under messen. FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN

Mens 1. mai-toget marsjerer gjennom Oslos gater, samler norske katolikker seg for å minnes den forrige paven, Johannes Paul II, etter at han søndag ble saligkåret av Vatikanet.

Blomster, flagg og et maleri av Johannes Paul II pryder søndagsmessen i St. Olavs kirke i Oslo. Etter at den ordinære messen er over, er det duket for en ekstraordinær takksigelsesmesse i Trefoldighetskirken.

I Roma samlet én million mennesker seg i Peterskirken der pave Benedict 16. ledet saligkåringsmessen søndag morgen.

Det var svært folksomt i Peterskirken i Roma 1. mai. FOTO: FILIPPO MONTEFORTE/SCANPIX

Les også:

En hellig mann

For Pater Pål Bratbak er dette en stor dag.

— Pave Johannes Paul II løfter frem at hellighet er mulig. Helgener tilhører ikke bare middelalderen, men kallet til hellighet gjelder alle kristne, sier han.

- Hva betyr hellighet?

— Det er å leve ut vår gudelikhet. Vi er skapt i bilde til Gud, som er god, kjærlig og hellig. I de øyeblikkene vi lever ut dette, gir vi et glimt av Gud og hans hellighet, sier han.

Pater Pål Bratbak i samtale med Andreas Dingstad utenfor trefoldighetskirken i Oslo førtakksigelsesmessen ved saligkåringen av pave Johannes Paul II. FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN

Alderdom og sykdom

Bratbak traff selv Pave Johannes Paul II ved flere anledninger. Det største inntrykket gjorde paven under ungdomsdagene i Toronto i 2002.

— Det var sterkt å se en syk gammel mann trollbinde 800.000 ungdommer på messen. Under andre omstendigheter ville en så gammel og skrøpelig person bli satt på gamlehjem, men paven gav oss et annerledes perspektiv på alderdom og sykdom.

- Tror du at du selv blir en helgen?

— Jeg regner ikke med å bli saligkåret i Roma, men som troende kan vi ikke ha noe annet mål for livet vårt enn hellighet, sier han.

Motstander av kommunisme

Johannes Paul II var pave fra 1978 til 2005 og det første ikke-italienske overhode for den katolske kirke på over 450 år. Han var blant annet en sterk motstander av både kommunisme og liberalisering av reglene om prevensjon. Men for mange katolikker framsto han som ydmyk og vennlig og som en sterk forsvarer av den rette troen.

For å bli saligkåret må det dokumenteres at man har utført ett mirakel, og for å kunne helgenkåres kreves ytterligere ett til. Johannes Paul II skal på mirakuløst vis ha bidratt til at en fransk nonne, søster Marie Simon-Pierre, ble helbredet for Parkinsons sykdom. Han skal også ha gitt en alvorlig syk polsk niåring tilbake evnen til å gå.

- På sin plass

Søster Madaleine Tran er på vei inn til takksigelsesmessen i Trefoldighetskirken. Hennes livkurs ble formet av Pave Johannes Paul II.

— Hans tale til verdens ungdommer i 1983 inspirerte meg til å velge det religiøse liv, sier hun.

Også Lisa McFadden minnes den forrige paven med takknemlighet i dag.

— Saligkåringen er absolutt på sin plass. Pave Paul Johannes II var et vitne for oss om Guds kjærlighet på jorden. Jeg traff han selv og det var et sterkt møte. Han var en helt spesiell person og har en spesiell plass hos meg, sier hun.

- Pave Johannes Paul II inspirerte meg til å velge et religiøst liv, sier søster Madeleine Tran. FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN
- Han har en spesiell plass hos meg, sier Lisa McFadden om avdøde pave Paul Johannes II. FOTO: ØYVIND GUSTAVSEN