Iranske aktivister advarer mot å gi fredsprisen til favoritt

Aktørene bak atomavtalen med Iran er blant storfavorittene til å få Nobels fredspris, men iranske menneskerettsforkjempere mener det vil være helt feil vinner.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini trekkes frem som store favoritter til Nobels fredspris. Her er de fotografert under en pressekonferanse ved Oslo i sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Å gi fredsprisen til Zarif betyr at vi aksepterer at Iran har rett til å gjennomføre urettferdige straffer. Det er veldig rart om vi ikke kan finne dyktigere personer til prisen, sier menneskerettsadvokaten Mohammad Mostafaei til VG.

Avtalen er blant favorittene til å få årets pris, når vinneren skal kunngjøres klokken 11.00 fredag. (Her kan du lese hvem som er de andre heteste kandidatene).

Mostafaei, som er bosatt i Norge, mener det vil være «100 prosent feil» å gi prisen til Zarif og får støtte av blant andre lederen av organisasjonen Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam.

– Atomavtalen stanser aktiviteten i atomprogrammet, men samtidig bidrar Iran til ustabilitet i både Jemen og Syria. Det i seg selv vil diskvalifisere, og i tillegg kommer menneskerettighetssituasjonen, sier Amiry-Moghaddam, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, til avisen.