Norge

Spar miljøet uten lyspære

Du trenger ikke å sitte i mørket for å spare strøm.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Les også:

Les også

  1. Møbler med lys

  2. Brannfarlig downlightsbølge

  3. Triks mot høy strømregning

I 2009 innføres nye energiregler som krever en reduksjon av det totale energibehovet i nye bygninger med gjennomsnittlig 25 prosent.

Det krever sitt både av huseiere og utbyggere. Men det finnes en del man kan gjøre som forbruker, og når det gjelder bruk av lyskilder, er det både penger og miljø å spare ved å tenke utenom den tradisjonelle lyspæren.

Vinduer i taket

Ifølge Lyskultur, som er Norsk kunnskapssenter for lys, vil bruk av nye lyskilder og bedre utnyttelse av dagslyset spare energi, og dermed redusere CO2-utslippene. Lyskultur arrangerte i går en internasjonal konferanse med fokus på nye lyskilder, energi og miljø.

— Man kan utnytte dagslyset bedre ved å lage lysåpningene større, gjøre mer bruk av takvinduer og bruke lyse farger i interiøret, spesielt rundt vinduskarmene. Man har tidligere vært litt engstelige for problemer med fukt og lekkasjer ved bruk av takvinduer, men bransjen har nå fått mye mer erfaring, og disse problemene er langt på vei eliminert, sier Petter N. Haug, direktør i Lyskultur.

Verre med store vinduer

Med de nye energikravene mener Haug det vil bli vanskeligere å benytte seg av store vindusflater på grunn av varmetap og økte krav til vindusprodusentene. Derfor blir det viktigere enn noen gang å tenke på riktig plassering av vinduer.

— Vi blir nødt til å forholde oss til hvor mange watt vi kan bruke pr. kvadratmeter, og da kan man se hvordan dagslys og elektrisk lys best kan fungere sammen, sier Haug.

Lampe uten lyspære

Det er her LED-teknologien, eller diodelys, kommer inn i bildet, da slike lys er mye mer energieffektive enn vanlige lyskilder.

— En vanlig glødelampe utnytter kun 5 prosent av strømmen til lys, resten går til varme. Diodelys utnytter 15-20 prosent av strømmen til lys, sier Haug, som nevner den nye operaen som et godt eksempel på bruk av diodelys til belysning.

Diodelys har bittesmå dioder festet på kretskort, og man unngår å skifte pære. Man skifter selve lampen når lyset går ut. En slik lampe varer i 100.000 timer, ca. 20-30 års forbruk.

Designbevisste

Og er man miljøbevisst på lysfronten, trenger man ikke å forkaste interesse for interiør og design.

— Tvert imot, du får i pose og sekk. De nye LED-lampene er ikke trauste, gamle furulamper akkurat. De er dyrere, men det får man fort tilbake i strømsparing og levetid.

- Men hvor mye er det egentlig å spare ved fornuftig bruk av lys? Er det ikke marginalt i forhold til oppvarming?

— På global basis utgjør lyskilder 19-20 prosent av strømforbruket. Lyset er noe av det enkleste vi kan gjøre noe med. Innfører man tre sparepærer i hver av de to millioner husstandene i Norge, sparer man årlig produksjon av strøm tilsvarende et Alta-kraftverk, sier Haug.

Han har følgende råd til forbrukere som vil spare energi på bruk av lys i hjemmet:

1. Skift ut noen lyspunkter til sparepærer - de er 80 prosent mer energieffektive.

2. Bruk fotoceller på utelyset - unngå dermed bruk av lys så lenge det ikke er mørkt ute.

3. Bruk dimmere

4. Innfør styringssystem på lyset, ved for eksempel bruk av fjernkontroll, slik at man bare bruker lys i det rommet man er i til enhver tid.

Er du villig til å tenke nytt når du skal belyse huset - for å spare miljøet? Si din mening i kommentarfeltet til høyre.

Les også

Satser på stemningslys

Svalen Mia er eksempel på en lampe med diodelys, som varer i 100.000 timer.