3 prosent hiv-smittet i Washington

Hiv-tallene er like høye i USAs hovedstad som i enkelte øst-afrikanske land. Mer enn 3 prosent av alle over 12 år er smittet eller syke.

Mangeårig politisk unnfallenhet er årsak til at USAs hovedstad nå opplever en hiv/aids-epidemi på linje med Uganda og Kenya, mener kritikerne.

7,2 prosent av alle innbyggere mellom 40 og 49 år er smittet eller syke.

6,5 prosent av byens svarte, mannlige innbyggere er smittet eller syke, viser en rapport fra helsemyndighetene.

— Vi har alle typer smitteoverføring: Homoseksuell sex, heteroseksuell sex og infiserte narkosprøyter, sier Shannon L. Hader, direktør for Washington D. C.s hiv/aids-administrasjon.

— Alle former for smitteoverføring øker. Vi har samme smittenivå som Uganda og deler av Kenya, sier hun til The Washington Post.

Trolig 5 prosent

FN regner det som en alvorlig hiv-epidemi når antall smittede overstiger 1 prosent av befolkningen i et visst område. Washington har for lengst passert denne terskelen.

Det som bekymrer helsemyndighetene, er at dagens tall nok er for lave. Trolig er mange ennå ikke klar over at de smittet.

— Når myndighetene har gått ut og testet store befolkningsgrupper, ser tallet smittede eller syke ut til å være 5 prosent, sier overlege Raymond Martins ved Whitman-Walker-klinikken til BBC. Det viser at mange flere bør testes, mener han.

Heteroseksuell smitte øker

En fersk rapport om heteroseksuell adferd viser at nesten halvparten dem som ferdes i de tyngst smitterammede delene av byen, har hatt overlappende seksuelle forhold det siste året. Tre av fem sier de er klar over at de er hiv-smittet. Tre av ti brukte kondom forrige gang de hadde sex.

Tre prosent av de svarte kvinnene er smittet. Dette skyldes delvis en økning i heteroseksuelt overført smitte, ifølge rapporten.

Vi forteller folk hvor alvorlig dette er, men det går inn det ene øret og ut det andre.
Adrian M. Fenty, borgermester i Washington D. C. The Washington Post har snakket med Ron Simmons, som er homofil, svart og hiv-positiv.

Han er ikke overrasket over tallene.

— Hiv-tallene er høye blant afro-amerikanere, og mange afro-amerikanere bor i Washington D. C. Hiv-tallene er høye blant homofile menn, og mange svarte homofile menn bor i Washington D. C., sier han til avisen.

Politisk unnfallenhet

Byens borgermester, demokraten Adrian M. Fenty, erkjenner at mange etterlyser en mer aggressiv politikk og større åpenhet rundt hiv/aids-epidemien.

— Politikerne må gjøre sitt. Men det må også fellesskapet. Vi forteller folk hvor alvorlig dette er, men det går inn det ene øret og ut det andre, sier han til The Washington Post.

Men David Catania, leder for D. C.s helsekomité, skylder på forgjengerne. Byen var helt i front da Aids-kontoret ble åpnet i 1986. Men så sakket man akterut, og i mange år har arbeidet vært under enhver kritikk, mener han.

- I årene før 2005 fikk tingene skure og sykdommen utvikle seg. Byens politiske myndigheter må bære sin del av skylden for den epidemien man nå står overfor, mener han.

Det spesielle styresettet i Washington D. C. kan ha vært en medvirkende årsak: Byen utgjør ingen egen kommune med kommunale rettigheter, men hører legalt og forvaltningsmessig direkte under Kongressen. Kongressen har hindret Aids-kontorets arbeid vis-à-vis sprøytenarkomane, hevder kritikerne. Først i fjor opphevet Kongressen forbudet mot å bruke skatteinntekter til å sikre forsyning av rene sprøytespisser.