Norge

Mai er beste salgsmåned for boliger

Skal du få maks ut av boligsalget, bør du ifølge statistikken selge bolig i slutten av mai. Men det er ingen grunn til skjele for mye til statistikken, mener meglerne.

 • Forf>
 • <forf>stine Barstad <

De siste ti årene har boligprisene gjort et byks i januar og steget til dels kraftig utover våren, viser tall som analyse— og rådgivningsselskapet ECON har utarbeidet på forespørsel fra Forbruker.no.

Trenden.

I juni og juli faller imidlertid prisene, før de gjør et lite hopp igjen i august. I september, oktober, november og desember holder prisene seg tradisjonelt på stedet hvil. Trenden er særlig fremtredende hvis man ser på prisen på eneboliger, som faller mest om sommeren, og også faller litt utover høsten. Leiligheter har en litt jevnere utvikling: Prisen på disse faller mindre om sommeren, og fortsetter å øke noe utover høsten.- Hvis du skal treffe en beslutning isolert på bakgrunn av statistikken, er det best å selge bolig i mai, sier Lisa Kristine Reiakvam i ECON Analyse. Hun utarbeider boligprisstatistikk for eiendomsmeglerbransjen på bakgrunn av tall fra meglerne og Finn.no.

Timing.

Hun understreker at de aller fleste som skal selge bolig, også skal kjøpe en bolig i samme periode.- Hvis du er så heldig at du finner den boligen du vil ha i desember, når folk er mer opptatt av å stelle til jul enn å gå på visninger, og du har en eksisterende bolig du legger ut i begynnelsen av januar når det strømmer masse nye folk ut i boligmarkedet og det fremdeles er få boliger til salgs, har du timet bra, sier hun.Hun er ellers forsiktig med å gi råd om når folk bør selge på bakgrunn av statistikken. Men én ting er hun imidlertid ganske klar på:- Hvis du legger boligen ut for salg i mai, og du fortsatt ikke har solgt den i juni, er det nok bedre å ha litt is i magen enn på død og liv å selge i juli. I august er markedet nemlig spinnvilt igjen, som meglerne ville ha sagt, sier hun.

Ikke selg i juli.

Hun får støtte av megler og nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Torbjørn Ek. - Å selge om sommeren er ikke noe fornuftig råd fra min side. Det gjelder å selge når flest mulig er til stede i markedet. Sjansen for at mange potensielle kjøpere er borte om sommeren, er overhengende stor, sier Ek. Markedssjef Rune Garborg i DnB NOR Eiendom råder imidlertid kundene til å vurdere å selge bolig i juli, til tross for at statistikken viser at prisene i snitt har falt 2 prosent i denne måneden de siste ti årene. For eneboliger ser trenden enda verre ut: Prisen på eneboliger faller i snitt 4 prosent i juli. - Det har også sammenheng med at en del av eneboligene som selges da er såkalte overliggere, så tallene er ikke helt representative for hvor god denne salgsmåneden egentlig er. Det er riktig at det er mange som er på ferie i juli, men den andelen er mindre enn det annonsevolumet som forsvinner, sier Garborg.

Januar er best.

Både Garborg og Ek mener selgere av eneboliger med fine hager har størst utbytte av å selge om våren eller sommeren, men Garborg trekker likevel frem januar som den beste salgsmåneden.- Hvis jeg skal trekke frem én måned, må det være januar. Da er utbudet av boliger lavt, mens antallet besøkende på visning er veldig høyt, sier han.- Selv om du går glipp av flere måneders prisvekst?- Sånn det har vært de siste årene, har det jo stort sett lønnet seg å vente med å selge hele tiden. Men man må tenke på at de fleste kjøper og selger i samme marked, sier Garborg.

- Lavere vekst i år.

Han tror imidlertid at årets boligprisvekst vil bli langt mindre enn i fjor, og venter at økt utbud av boliger og stadig økende renter vil gjøre at boligprisene flater mer ut fremover. - Det er altså ingen grunn til å vente med å selge?- Det er vanskelig å si - jeg ville ikke tenkt så mye på boligpris-utviklingen. For enkeltpersoner er det uansett av marginal betydning om boligprisene øker med noen prosent til i løpet av året. Man kan fint ha gjort et bedre kjøp nå i mars enn en som kjøpte leilighet i samme bygård i august i fjor, hvis man kjenner markedet. Det eneste man må tenke på når man kjøper bolig nå, er at man må tåle en vesentlig høyere rente, sier Garborg. Heller ikke Ek vil legge for stor vekt på hva statistikken sier.- Jeg tror faren for å gå seg bort i disse resonnementene er stor, og jeg tviler litt på nytteverdien. Samtidig er det alltid lurt å se på tallenes tale - de juger jo ikke, sier Ek. Se hvordan boligprisene har utviklet seg måned for måned de siste ti årene. Les også:

 1. Les også

  Kjøpernes liv styrer markedet

 2. Les også

  Kjøpernes liv styrer markedet

 3. Les også

  Fortsatt prisvekst

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Boligprisene gikk ned i juli: – Fallet er større enn normalt

 2. BOLIG
  Publisert:

  Boligprisene for februar: Moderat prisvekst med 0,5 prosent

 3. NORGE
  Publisert:

  Derfor tror ikke ekspertene på dramatisk priskollaps

 4. BOLIG
  Publisert:

  Tall for november: Boligprisene sank mer enn normalt

 5. OSLO
  Publisert:

  Boligmarkedet kjølner: Under halvparten av boligene blir solgt

 6. OSLO
  Publisert:

  Grünerløkka: Ingen kom på visning