Norge

Nettsamfunn for de døde

Nettsamfunn er ikke lenger bare for dem som ønsker å være sosiale.

Ingmar Bergman minnes på Respectance.com.
  • Christine Jensen
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Flere nettsamfunn er faktisk beregnet på de som forlatt denne verdenen.

Et av nettsamfunnene som har satset på de døde er amerikanske Respectance.com. Her hedres både kjendiser og andre som har gått bort og hvem som helst kan opprette en side til minne for en spesiell person.

Man styrer selv hvem som skal ha tilgang til siden – om det skal være et utvalg av familie og nære venner eller om siden skal synes for alle.

Det er allerede opprettet en egen side til minne om filmskaperen Ingmar Bergman, som døde i går. Se også Steve Irwins minneside.

Lurer du på om noen du kjente er hedret på sidene, er det enkelt å søke etter de døde. Du kan søke på fornavn, etternavn, by og alder. Men det ser ikke ut som det er så mange norske som er registrert foreløpig. Verken Hansen, Olsen, Jensen eller Johansen er registrert på Respectance.com.

Døden på Facebook

Det er flere steder på Internett at minnene om de døde lever videre. I populære nettsamfunn som Facebook og MySpace har det vært en tradisjon å la profilene til avdøde bli værende og la familie, venner og kjente legge igjen en hilsen i respekt.

Ifølge Wikipedia hadde Facebook i utgangspunktet som policy å fjerne profilen til de som var gått bort etter en måned, men de har endret sin policy til å heller gjøre om siden til det de kaller "memorialization state", hvor venner kan minnes og sørge over sin tapte venn sammen.

Det er også populært å opprette grupper til minne om de døde. Både norske og engelske grupper er for eksempel allerede opprettet til minne om Ingmar Bergman som døde mandag.

Også store tragedier der mange mister livet på en gang, får sin plass i nettsamfunnene. Umiddelbart etter skoleskytingen på Virginia Tech i april, ble det opprettet grupper til minne om alle de som mistet livet i tragedien.

Døden på MySpace

MyDeathSpace.com er avdøde MySpacere samlet på ett sted. Over 2500 personer minnes på disse sidene.

Her finnes også et eget forum der man kan diskutere døden.

Flere steder

Respectance.com får også konkurranse fra andre lignende nettsamfunn for døde slik som Legacy.com, FuneralNet, Memorials Online og Virtual Memorials.

Hva synes du om egne nettsamfunn for døde personer? Har du noen gang lagt igjen en hilsen på Internett til en som har gått bort?

På MyDeathSpace minnes avdøde som hadde en profil på MySpace.