Spilleavhengighet halvert

Antall spilleavhengige som ber om behandlingshjelp, stuper. Fjerningen av spilleautomatene får æren. Andre spill har ikke fanget opp automatspillerne.

Karl Tonny Kværnmo spilte bort store summer på automatspilling. -Problemet med automatene kommer til å øke når de nye er påplass, tror han. Også bingoautomater, som disse, avler ifølge Kværnmo spilleavhengige.

To uavhengige undersøkelser avdekker nå en entydig trend. De to siste årene har stadig færre personer henvendt seg til landets hjelpe— og behandlingstilbud for spilleavhengighet. Tallene og kartleggingene viser bl.a:

I 2005 påbegynte 549 personer behandling mot spilleavhengighet, mens antallet var sunket til 275 personer i 2007.

Antall henvendelser til Hjelpelinjen for spilleavhengige har sunket fra 2133 i 2005 til 1117 i 2007.

Etter at spilleautomatene ble fjernet, har 90 prosent av behandlingstilbudene opplevd en nedgang i antall personer som søker behandling.Tallene kommer frem i en kartlegging som Østnorsk Kompetansesenter har gjort, samt en undersøkelse som InFact Markedsanalyse har gjort på oppdrag for spillselskapet Unibet. Begge er basert på innhentet tallmateriale fra et flertall av landets største behandlingsinstitusjoner for spilleavhengige.- Nedgangen viser at både seddelforbudet som kom i 2006 og automatforbudet som kom i 2007 har vært effektive grep for å redusere spilleavhengighet. Fra rusfeltet vet vi at regulatoriske virkemidler er den mest effektive forebyggingen, sier spesialkonsulent Finn Gyllstrøm ved Østnorsk kompetansesenter.

Ikke over på nett.

Resultatene fra undersøkelsene viser også at ingen andre spill har overtatt den dominerende plassen til spilleautomatene, når det gjelder omfang og avhengighet.Heller ikke nettpoker - som har hatt en eksplosiv økning de siste årene - har avlet spilleproblemer i nærheten av det omfanget som automatene genererte. En undersøkelse gjennomført av SINTEF i fjor, viste at det var fem ganger så høy spillefrekvens på spilleautomater som nettpoker.- Kritikken som er kommet mot nettpoker har vært uberettiget. Det har vært veldig mange myter og skremselspropaganda, mener Bent Svele i Unibet.Nettpoker-spillere topper likevel listen over henvendelser, etter at automatene forsvant. Pokerspill på nett er kilden til spilleavhengighet for vel 22 prosent av dem som ble behandlet for avhengighet i siste halvår i fjor, og de ti første månedene i fjor henvendte 237 personer seg til Hjelpelinjen med problemer knyttet til nettpoker.- Men dette utgjør bare 0,29 prosent av dem som har spilt nettpoker de siste 12 månedene, påpeker Bent Svele.

Ingen overraskelse.

Nedgangen i behandlingsbehovet kommer ikke som noen overraskelse, hverken på Lotteritilsynet eller forskere. Seniorrådgiver Steinar Hatlestad i Lotteritilsynet sier at det ikke var vanskelig å spå at spilleproblemene ville avta betydelig etter at det største problemet ble regelrett fjernet. - Det som er gledelig, er at det foreløpig ser ut som om automatspillerne i mindre grad oppsøker andre nye spill. Det ser ut som om mange av automatspillerne ble kvitt spilleproblemene da automatene ble kjørt på skraphaugen, sier han.Ifølge psykolog og stipendiat Marianne Hansen ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) bekrefter de nye tallene det mange trodde ville skje.- Vi så at da seddelinntakene ble forbudt, gikk omsetningen ned med rundt 40 prosent på spilleautomater. Da automatene forsvant året etter, så vi at henvendelsene til hjelpeapparatet gikk betraktelig ned, sier hun - og legger til at over 80 til 90 prosent av dem som har søkt behandling har oppgitt spilleautomater som sitt hovedproblem. - Mange frykter at behandlingstilbudet blir dårlige nå?- Det ville være en dårlig idé. Vi har fortsatt folk som søker behandling. Spilleavhengighet er ikke et avsluttet problem. Det er spill på nett og vi har bingoautomater, sier Hansen.

Tror på kortvarig trend

Spilleavhengige tror at behovet for hjelp kommer til å øke når Norsk Tippings nye automater utplasseres.

  • Jeg er redd dette bare er en midlertidig nedgang. Jeg venter at problemer kommer til å øke igjen når de nye automatene er på plass, sier Karl Tonny Kværnmo, leder i Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet.Kværnmo spilte selv på automater i 12 år. Tilsammen puttet han millionbeløp ned i automatene, før han ble spillefri for tre år siden. Nå hjelper han andre å komme seg bort fra gamblingen.- Vi har også merket effekten av at automatene er blitt borte. 1. juli i fjor var en gledens dag for meg og mange andre, og det er ikke tvil om at fjerningen av automatene er årsaken til at behandlingsinstitusjonene har mindre pågang, sier han.Ifølge Kværnmo har det midlertidige automatforbudet vært redningen for mange spilleavhengige. Han bekrefter at det er få som hopper over på andre spill.- Vi har opplevd lite av det. Og det trodde jeg heller ikke kom til å skje. For dem som har vært hektet på spilleautomater, så er det automatene - og ikke noe annet - som har vært av interesse.Han vet imidlertid om enkelttilfeller der personer kastet seg over bingoautomatene - som fortsatt er tillatt - etter at spilleautomatene forsvant.

Kutt?

Nå frykter Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet at nedgangen i henvendelser skal føre til kutt i behandlingstilbudene. - Vi ønsker og håper at tilbudene blir opprettholdt. Selv om det er rolig nå, så er vi ikke blitt kvitt spilleavhengighet, understreker Kvernmo.