Norge

Halvér energi-<br/> behovet på hytta

Kald sommer gir høy strømregning for hytta. Se hvordan du enkelt kan redusere ditt forbruk!

  • Astrid Dalen

Ifølge Enova bruker hyttefolket stadig mer strøm. I perioden 1994 til 2001 økte strømforbruket på hytta med 58 prosent, mens strømforbruket for boliger i samme periode bare økte med to prosent. Dersom utviklingen fra denne perioden fortsetter, kan det i verste fall bety en firedobling av el-forbruk på norske hytter fram mot 2020.

— Vi ser at flere bruker hyttene sine mer enn før. Det vil si at mange i dag på en måte har to bosteder: et i hverdagen og et i helgene. Dette øker selvsagt strømforbruket, forklarer sivilingeniør Kjell Gurigard, en av Norges fremste eksperter på energibruk i hytte og fritidsboliger, i en pressemelding fra Enova.

— Det er en urovekkende økning i nordmenns energibruk, og hytteeiere er en gruppe som bør begynne å bli mer bevisste på sin egen strømbruk. De bruker hytta mer - og har også fått et økt behov for komfort, sier informasjonsansvarlig i Enova, Bård Bjerkaker til Forbruker.no.

Les også

Velg rett strømavtale

Reduser oppvarmingsbehovet

Men det finnes en redning for deg som vil ha slutt på høye strømregninger etter hytteferien — eller ønsker å være mer miljøvennlig på hytta. Bruk noen dager til å sette i verk effektive strømsparetiltak på din hytte.

Det viktigste er å redusere hyttas behov for oppvarming. Dette kan man først og fremst gjøre ved å sørge for å isolere hytta bedre. Enova foreslår at man i løpet av sommeren kan etterisolere tak og vegger, tette lister rundt vinduer og skifte ut gamle vinduer.

I de kalde periodene i løpet av året har mange på varme i hele hytta for at ikke vannrørene skal fryse. Ifølge Enova holder det å la varmen stå på kun i de rommene der vannrørene går. Det kan også være lurt å installere utstyr for temperaturstyring på hytta.

Ved å gjøre noen av disse oppgraderingene på hytta kan du oppnå en halvering av energibehovet, og det er først da man får skikkelig utbytte av å kjøpe effektive vedovner, pelletsovner og varmepumper.

Les også

4 av 10 sparer energi

Noe gjør du selv

De fleste av disse tiltakene må du nok få noen til å gjøre for deg, mens for eksempel å tette vinduer er noe du kan klare på egenhånd.

— Mye varme kan forsinne opp gjennom taket, og å rulle ut isolasjonsmatter på loftet er en forholdsvis enkel sak som man kan gjøre selv, sier Bjerkaker.

Enova anbefaler å gjennomføre energieffektiviseringen i denne rekkefølgen:

Ønsker du mer informasjon om hvordan du kan spare strøm på hytta - eller i boligen, kan du ringe Enovas kostnadsfrie svartjeneste: 800 49 003

eller gå inn på

Min energi

Les flere hyttesaker her!

Les også

  1. Slik brannsikrer <br/>du hytta

  2. Varsler knalldyr strøm

  3. 4 av 10 sparer energi

  4. Velg rett strømavtale

(Illustrasjonsbilde)