Vi klikker på dårlig vær

Interessen for været øker i takt med nedbørsrekordene. Den nye internettsiden <a href="http://www.yr.no">yr.no</a>har rekordklikk i rekordnedbøren.

Ingen flere nye rekorder, takk! 17. juli målte Meteorologisk institutt 162 mm nedbør på Blindern så langt i juli. Samlet julirekord fra Blindern er fra 1940 med 197,7 mm.
  • Forf>
  • <forf>liv Berit Tessem <

Sjekk været på Aftenposten.no! Meteorologisk institutt og NRK kunne ikke ha funnet en bedre testperiode for sin nye værtjeneste på Internett. Værsiden www.yr.nohar vært tilgjengelig siden starten av juni, men virkelig fart i klikkene ble det først ved St. Hans-tider da både skoleferien og regnværet begynte.— Vi har formidlet værvarselet i fellesskap i mer enn 50 år. I år utvider vi samarbeidet til også å gjelde Internett, sier Mette Lippestad, informasjonssjef ved Meteorologisk institutt. - Tjenesten er ikke offisiell ennå, det er en testversjon vi har ute inntil den skal lanseres i september.

To ganger i døgnet.

Værvarsling er et statsoppdrag for begge institusjonene. På yr.no vil du finne værvarselet til mellom 600.000 og 700.000 steder i Norge, alle steder som har et offisielt navn. I tillegg finner du ut om det blir sol, regn, tåke, flom eller tørke på 6,2 millioner steder over hele verden.Værtjenesten for Norge og Europa oppdateres to ganger i døgnet, kl. 5 og kl. 17. Disse varslene er basert på Meteorologisk Institutts beregningsmodell. HIRLAM10, mens langtidsvarsler og varsler utenfor Europa, det skjer kl. 9.30 og kl. 21.30, henter data fra det værvarslingssenteret ECMWF i Reading, England.

Populær vitenskap.

Nettstedet skal også være en viktig formidlingskanal for forskningen ved Meteorologisk institutt. Hvis du synes eksistensen i regnvåt juli er trist, så er det kanskje en trøst at første oppslagsord er Absolutt fuktighet og det finnes knapt et værfenomen som ikke er beskrevet fra A til Å. Hvis været fortsatt kjennes trykkende, kan du klikke deg inn på ekstremværvarsel for hele Europa, utarbeidet av de ulike nasjonale meteorologiske institusjonene.