Norge

Stortinget avventer hvor mye de skal betale etter varsel fra Skatteetaten

Stortingets presidentskap venter på endelig vedtak i sakene mot enkeltrepresentanter. Deretter skal ekstra arbeidsgiveravgift betales.

Skatteetaten vil at Stortinget skal betale 1,35 millioner kroner mer i arbeidsgiveravgift for politikernes bruk av pendlerboliger.
 • Åshild Langved
  Journalist
 • Magnus Lysberg
  Journalist
 • Vegard Venli
  Journalist

Mandag ble det kjent at Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020.

28 nåværende og tidligere stortingspolitikere får i tillegg varsel om en skattesmell som for enkelte kan være på flere hundre tusen kroner. Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Tirsdag formiddag møtte Stortingets presidentskap og de parlamentariske lederne for å finne ut hvordan Stortinget skal forholde seg til varselet. Stortingets direktør Marianne Andreassen var også til stede.

Presidentskapet hadde et nytt møte tirsdag kveld.

– Stortinget tar varselet til orientering og vil nå gå grundig gjennom varselet. Vi vil selvfølgelig betale arbeidsgiveravgift når endelig vedtak foreligger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i en uttalelse.

Men det er fortsatt ikke klart hvor mye de vil betale.

I en pressemelding fra presidentskapet heter det at «krav om arbeidsgiveravgift til Stortinget avhenger av hvordan endelig vedtak blir for den enkelte representant».

Kravene fra Skatteetaten kommer etter en rekke avsløringer i Aftenposten og andre medier om politikernes pendlerboliger og Stortingets manglende kontroll med ordningen.

Visepresident Svein Harberg (H) i presidentskapet.

Snakker om rettskraftige saker

Trond Helleland er parlamentarisk leder i Høyre. Han sier til VG etter møtet med presidentskapet at alle partiene er enige om at Stortinget skal gjøre opp for seg «når den enkelte skattesak er avgjort».

Foreløpig har Skatteetaten kun sendt et forhåndsvarsel, som kan bestrides av politikerne.

– Det Stortinget i så fall må betale er arbeidsgiveravgift, som igjen er basert på enkeltavgjørelse fattet mot enkelte representanter. Det er ingen uenighet om at man skal gjøre opp for seg, når den enkelte skattesak er avgjort. Man skal betale i sakene det blir rettskraftig, sier han til VG.

Til Aftenposten sier Sylvi Listhaug, partileder og parlamentarisk leder i Frp, noe av det samme.

– Dersom kravene fra Skatteetaten mot stortingsrepresentantene er riktige, er selvfølgelig også kravet mot Stortinget riktig og må dermed betales, sier Listhaug via sin pressesjef Kai Morten Terning.

Om Frp er enig eller uenig med Skatteetaten om riktigheten av kravene, vil partiet ikke svare på. Listhaug ønsker ikke å svare på noen spørsmål ut over dette, bekrefter Terning.

Parlamentarisk leder Rigmor Aasrud svarer følgende på spørsmål om Ap vil stemme for at Stortinget skal bestride skattekravet.

– De parlamentariske lederne har møttes i dag for å diskutere saken, men det er presidentskapet som håndterer dette videre. Mitt syn er at når endelig vedtak fattes her, så skal Stortinget selvsagt betale det vi skylder i arbeidsgiveravgift.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5