Seks anmeldt for nettsjikane

En tidligere lærer er hengt ut som pedofil, økonomisk kriminell og inkompetent på nettstedet Facebook.

Trondheimsmannen ble forskrekket da han ble tipset om en rekke sjikanøse innlegg og påstander om seg selv, på nettstedet Facebook. Her fant han blant annet innlegg som: "X fikk sparken på grunn av underslag, ikke inkompetanse eller halvpedofile tilnærmelser slik mange tror" og "X som omtrent banket alle".

— Jeg er ikke oppsagt som lærer, og har kun gode attester fra mitt arbeidssted. Dette er grove påstander som jeg tar sterkt avstand fra, sier mannen.

Sjikanerte flere.

Den tidligere læreren har kontaktet personen sto bak nettgruppen, samt en av flere som har skrevet de sjikanøse påstandene. Han sendte også tilbakemelding til facebook.com, men fikk ingen svar.- Hun som opprettet gruppen svarte bare at Norge er et land med ytringsfrihet, og hun som har skrevet innleggene svarer ikke. Jeg så derfor ingen annen utvei enn å anmelde forholdet, forteller mannen.Totalt har han anmeldt seks personer, som alle har komme med grove påstander om den tidligere læreren. Trønderen reagerer også på at det var lagt ut drøye påstander om andre lærere, både folk som jobber i skoleverket i dag og pensjonerte personer.

Mørk bakside.

— I ett av innleggene refereres det til meg og en pensjonert lærer, som de sykeste lærerne i Trondheim. Facebook har en mørk bakside hvor det utveksles sladder, usannheter og ærekrenkelser. Det kan ikke være slik at nettet skal være et lovløst område hvor man fritt kan henge ut folk, sier den tidligere læreren.Saken er anmeldt til Sør-Trøndelag politidistrikt.

Bøter og fengsel.

Professor Dag Wise Schartum ved Avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo sier man ikke skal godta ærekrenkelser på nettet.- Innhold på internett reguleres av to regler, som kan rammes av straffelovens bestemmelser om ærekrenkelser. I tillegg kommer enkelte forhold inn under peronvernopplysningsloven. Brudd på disse bestemmelsene kan føre til bøter og kortere fengselsstraffer, sier professoren.

Kan fjernes.

Forsker Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo mener det er fullt mulig å nå frem med kritikk til nettleverandøren.- I det øyeblikket den fornærmede kontakter internettleverandøren, er de forpliktet til å ta stilling til innholdet og eventuelt fjerne det. Dersom dette nettstedet er registrert i utlandet, kan man oppsøke en advokat her i Norge, som vil kunne hjelpe til og kontakte selskapet. Så helt umulig er det ikke, sier forskeren.