Norge

Den flyvende Harry Potter

Simon Ammann flyr uten kappe. Han gjør merkelige ting, som å vinne dobbelt OL-gull, og et VM-gull. Han har briller og er en kvikkas.

  • >bugge
  • Mette<br

Hopperen fra Sveits fikk tilnavnet "Den flyvende Harry Potter" da han ble dobbelt olympisk mester i Salt Lake City i 2002. — Jeg hadde nemlig briller under medaljeseremonien, og amerikanerne mente at jeg lignet på den figuren, men mitt liv er ikke noe eventyr, sier sveitseren.Til å begynne med syntes Ammann det var litt merkelig å bli sammenlignet med unggutten som gikk på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, men så skjønte han at det gjorde ham berømt. I mange år har Ammann vært en av de mest populære hopperne, og i hjemlandet har han stjernestatus.- Min hobby er å være anonym, sier Ammann, som ikke kan gå på shopping før det kommer bort noen jenter for å få autografer. - Tidligere stresset det meg. Nå innser jeg at det betyr mye for mange at jeg stiller opp. Det gjør meg ikke noe lenger.

Mye oppstyr.

Ammann vet at det blir mye tjo og hei når han kommer hjem etter VM. Han har gullmedalje fra den store bakken allerede, og han er i knallform. Skal han sikre en ny dobbel i morgen?- Jeg er i stand til å klare det, svarer den sympatiske utøveren. Ammann, med det gutteaktige ansiktet til tross for sine 25 år, har skaffet seg mye erfaring i årenes løp. Men tiden etter triumfen i OL for fem år siden ble en nedtur.- Det var mange grunner til det. For det første hadde vi ikke nok hoppkompetanse i Sveits, og vi lå langt bak våre konkurrenter når det gjelder dresser og annet utstyr. Dessuten ble jeg rammet av vektregelen. Det tok tid å bygge muskler. I dag er jeg 5-6 kg tyngre enn jeg var den gangen.

Tidlig debut.

Han fikk en tøff start i sitt første OL i 1998, som 16-åring.- Alle inntrykkene ble nesten for mye for meg, men jeg fikk smaken av hvordan det var å være med i mesterskap. I de neste fire årene var det en virkelig motivasjonsfaktor i treningen, og hadde stor betydning for at jeg faktisk vant to gull i USA.Livet hans forandret seg etter denne suksessen. Han kunne ikke være anonym lenger.På supportertøyet som fanklubben hans selger, stå det Hopp Simi. - Simi er kallenavnet mitt og hopp betyr egentlig Go Simi, kjør på.Han merket allerede sist sommer at han var tilbake i toppen. Hele sesongen har vært et høydepunkt. 3. plass sammenlagt i hoppuken, flere ganger på pallen i verdenscupen, og seier i VM for en uke siden.- Jeg var ikke nervøs mellom 1. og 2. hopp i storbakken, for jeg vet hvordan dette er. Da jeg sto på toppen, tenkte på at det ville bli et voldsomt oppstyr hvis jeg vant, og det liker jeg ikke, for jeg er en rolig gutt. Men trangen til å vinne ble for sterk, ler han.Sveitseren kommer til Lillehammer og Holmenkollen om kort tid. Han har vunnet begge steder. - Mange sier at Holmenkollen er en gammeldags bakke, men jeg liker meg der. Min første seier i verdenscupen kom der i 2002, og den andre og hittil siste på Lillehammer i desember 2006. Da jeg hørte at Norge fikk VM i 2011, bestemte jeg meg for å holde på til jeg har vært med der. Da er jeg 30 år og det er en passende tid å slutte på.Simon Ammann

Les også

  1. Har du det bra, Harada?

  2. - Det er lov å ha flaks

  3. Den morske skøyeren

  4. Full av følelser

  5. Skinnet bedrar

Simon Ammann mener han er født til å fly. Han er liten og lett, og trollbinder sitt publikum. I hjemlandet Sveits er han stjerne, ofte med i TV-show.