Fikk MySpace-siden hacket

Celine Aagaard er utestengt av MySpace-siden sin av hackere, etter et omfattende phishing-angrep mot nettsamfunnet.

Forbruker.no har fått tilgang til en liste med 55.000 angivelige e-postadresser pg passord. Disse skal være fralurt MySpace-brukere gjennom såkalte phishingangrep.

Phishing er en måte å lure en person til å gi fra seg privat informasjon, uten at personen er klar over det. Et typisk eksempel er en e-post som ber brukeren logge seg inn på en falsk hjemmeside. Denne hjemmesiden utgir seg for å være et nettsted som brukeren stoler på. Når brukeren forsøker å logge seg inn, kan uvedkommende sanke inn brukernavnet og passordet hans.

Mer sofistikerte phishingangrep ruter om nettbrukerne, slik at de havner på en falsk kopi av en nettside når de skriver inn nettadressenen til et nettsted de vil logge seg inn på.

— Ikke noe kult

— Siden min er hacket og passordet byttet ut, slik at jeg ikke kommer inn igjen for å rette opp, sier redaktør Celine Aagaard i ungdomsbladet Topp til Forbruker.no.

Aagaard forteller at hun ikke oppdaget hackingen selv, men ble varslet av venner og kolleger som hadde sett det på hennes sider.

— Det er slettes ikke noe kult, sier en oppgitt Aagaard.

— Jeg var senest inne på Myspace i går og da så alt normalt ut, men i morges kom jeg rett og slett ikke inn.

- Viktig verktøy

— Dette er egentlig et ganske stort problem for meg, for jeg har brukt Myspace ganske aktivt som et verktøy i jobben min. Der har jeg plukket opp nye trender og ny musikk, samt hatt en aktiv kontakt med et stort nettverk av lesere, kilder og venner.

— Nå kan det se ut til at hele dette nettverket er tapt, i og med at jeg ikke kommer inn på min egen profil lenger, sier en oppgitt Topp-redaktør.

- Nesten alt er borte!

I tillegg til teksten "Hacked by Team Tarp" er hele profilen til Celine Aaggard slettet.

— Hele oppsettet på siden min, valg av farger, stil og bildeelementer er borte.

Hun er svært usikker på hvordan det kan ha skjedd at noen har fått tak i hennes brukernavn og passord. Hun forteller at hun ikke har mottatt noen form for e-post – som har bedt henne å logge seg på en falsk Myspace-side, slik slike såkalte "phishing"-opplegg ofte fungerer.

— Det har skurret noe på myspace-sidene de siste dagene. Det har tatt lang tid å logge seg på og man måtte logge seg på flere ganger for å komme inn, forklarer hun.

— Det er umulig for meg å si om jeg kan ha logget meg inn på en slik falsk side, det kan ha skjedd.

— Det har visstnok også gått ut en generell advarsel om at noe slikt kunne skje, og at det var lurt å skifte passord, men det har gått meg hus forbi, og nå er dessverre det for sent.

- Ikke fra meg

I tilegg til at hackerne har fratatt Aagaard styringen over Myspace-kontoen hennes, har de også sendt ut meldinger i hennes nevn.

— Jeg har fått høre fra venner av meg at det har gått ut en såkalt "bulletin", en felles beskjed til alle mine kontakter og venner, med en ganske ufin tekst.

— Dette er spesielt kjedelig, da det sikkert er mange som foreløpig ikke har oppdaget at min og andre sider på Myspace er hacket, og tror at meldingene kommer fra meg.

Hackere publiserte liste

Listen med brukernavn og passord ble i går publisert på en nettside. Listen vokste med tusenvis av navn i timen i en periode før den ble tatt ned.

Minst fire av e-postadressene på listen har norske domenenavn (.no).

Myspace skal ha 130 millioner registrerte brukere, og får 230.000 nyregistreringer daglig, skriver Wikipedia.

MySpace har blitt kritisert for flere områder der sikkerheten er svak. Blant annet skrev denne bloggen om et phishingangrep mot MySpace i slutten av oktober. Angrepet bestod av mange falske MySpace-sider.

Forbruker.no har gjort en henvendelse til MySpaces pressetjenesten, men har ikke fått noen respons.

Slik ser Celines MySpace-side ut i dag. Passord og brukernavn er ednret, og hun kommer ikke inn på den selv.