Kan falle like mye regn på én uke som en normal september Østafjells

Etter en tørr september i Sør-Norge så langt åpnet kranene seg mandag. Østafjells ventes like mye regn denne uken som det vanligvis faller i hele september.

Det blir mer av dette i Sør-Norge i uken som kommer.

Denne uken startet med gult farevarsel flere steder i Sør-Norge.

I løpet av 24 timer falt det over 60 millimeter regn flere steder i Agder, Vestfold, Telemark og Viken. I fjellet kom det enda mer.

Mest nedbør fikk Lifjell i Telemark, der det falt hele 125,9 millimeter på et døgn.

Farevarselet er over, men det er ikke regnværet:

– Det har vært litt roligere i dag, men det kommer litt mer i morgen og enda mer torsdag, sier meteorolog Rannveig Eikill ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

Venter hele september-normalen

Så mye regn er i vente at Eikill sier det kan regne like mye østafjells denne uken som det vanligvis gjør i hele september.

– Da regner jeg med nedbøren som kom i går. Det har vært en tørr august sør i Norge og en tørr september frem til nå. I går kom det veldig mye flere steder. Enkelte steder, som i Stokke i Vestfold, falt det opp mot 50 prosent av det som er normalt for dette stedet i september. I løpet av uken kan det komme over 100 millimeter flere steder, sier hun.

Ifølge meteorologen er tendensen i landet som helhet at jo lenger nord en kommer, desto mindre nedbør. Østafjells er det særlig Sørlandet og sør på Østlandet det vil komme virkelig mye regn. Men også i hovedstaden skal det regne godt og lenge.

– I dag er den roligste dagen. Det skal regne i ganske mange dager fremover. Det er ikke meldt fint vær før en gang i neste uke, sier Eikill.

Stabilt vær

Årsaken til nedbøren er et høytrykk i øst som møter et lavtrykk i vest. Det gir tilførsel av fuktig luft sørfra.

– Og da blir det nedbør i Sør-Norge, sier Eskil. Værforholdene er stabile, derfor venter en regn hele uken.

Selv om det ikke er noe farevarsel nå, kan det komme tilbake.

– En må følge med, sier meteorologen.