Norge

Livsfarlig hemmelig tjeneste

HUN var ikke den eneste kvinne som deltok i efterretningsarbeid i Norge under krigen, men Aslaug Ellefsen var antagelig Norges eneste kvinnelige radiotelegrafist i hemmelig tjeneste. Hun var gravid i 9. måned da hun ble arrestert - og hun tror selv at det reddet henne fra harde forhør og innesperring.

 • Vislie Gerda

ASLAUG Ellefsen forteller idag lidenskapsløst om sitt og mannens, Olaf Ellefsens, illegale arbeide under krigen, som de efterpå fikk Kong Haakon 7.s frihetskors og en høy engelsk orden for. De var begge to radiotelegrafister og arbeidet i Moen i Målselv. Ellefsen ble våren 1944 anmodet av hjemmestyrkene i distriktet om å drive en illegal radiostasjon for å sende meldinger til England, og det var særlig det tyske slagskipet "Tirpitz" bevegelser de allierte var interessert i. "Tirpitz" lå da i Altafjorden. — Men vi sendte også meldinger om en lang rekke andre ting som vi mente hadde interesse, forteller ekteparet, som idag har tre voksne sønner, og sjelden lar tankene vandre tilbake til den vonde tiden. Sendingene til England ble foretatt ca. fem ganger i døgnet, og apparatet sto i ekteparets leilighet ikke langt fra telegrafen.

Den 11. august 1944 var Olaf Ellefsen opptatt med å sende meldinger om en stor fangetransport som gikk med Hurtigruten efter at et illegalt nett var rullet opp i Porsa, Hammerfest og Alta. Planene var at et engelsk krigsskip skulle stoppe Hurtigruten og ta fangene med til England. Men denne planen ble det ikke noe av.

Aslaug Ellefsen sto ved vinduet for å holde utkikk, mens mannen hadde kontakt med London. Plutselig ropte hun: "Tyskerne kommer! " Og det var også den siste meldingen Olaf Ellefsen fikk avsted før rommet var fullt av brølende tyskere og hele gården omringet. Ellefsen ble slått ned, sparket og mishandlet, mens hans kone ble beordret over til hovedhuset på gården. De visste begge to at dette kunne bety slutten for dem begge det var dødsstraff for illegale radiosendere. Ellefsen forsto at det ikke nyttet å late som om hans kone ikke visste noe, så han gjentok og gjentok at hun tryglet og gråt hver eneste dag om at han skulle holde opp med sendingene. Tyskerne visste forøvrig heller ikke, tror de, at også hun var utdannet telegrafist. - Men den forklaringen var vi ikke blitt enige om. Så det stemte ikke helt med det jeg sa senere under forhørene i Tromsø, forteller Aslaug Ellefsen.

— Ble De mishandlet under forhørene?

— Nei, ikke fysisk, ihvertfall. Takket være graviditeten tror jeg at jeg unngikk det verste.

Olaf Ellefsen tok en pokerchanse, han visste hva som ventet ham. Under et dobesøk i et uthus et stykke fra gården, efter å ha klaget ustanselig over diare, greide han å slå ned vakten og stikke av. Tyskerne skjøt efter ham, men han kom seg unna og over til Sverige. Aslaug Ellefsen ble satt i fengsel i Tromsø, og dit kom også hennes svigermor og svigerinner. Hele familien skulle unngjelde.

— Men da fødselen nærmet seg, ble jeg sendt til Ullevål sykehus og plassert i den berømte 4. etasje som var for fanger, forteller hun. Derfra hadde det vært mange rømninger, så vaktholdet var gedigent, men vi hadde det ganske bra materielt sett.

På Josefinegatens klinikk fødte så Aslaug Ellefsen sin sønn ved hjelp av ekte jordmødre og moren og en kusine som var utkledd som jordmødre.

— Jeg var helt sikker på at barnet skulle tas fra meg og at jeg måtte vandre i fengsel igjen og ba om at min mor måtte få ha babyen. Det ble innvilget. Akkurat da moren skulle gå avsted med barnet, kom det en telefon et eller annet sted fra, og jeg fikk beskjed om at jeg kunne slå følge med dem.

— Det lignet ikke tyskerne?

— Nei, vi har lurt mange ganger på hvorfor, men har ikke funnet noen annen forklaring enn at det gikk mot slutten av krigen og at tyskerne visste det. Dessuten tror jeg at jeg hadde greid å overbevise dem om at jeg ikke hadde hatt noe med den illegale sendingen å gjøre, sier Aslaug Ellefsen.

 1. Les også

  Festung Norwegen: Kamp eller kapitulasjon?

 2. Les også

  Siste dag på Grini

 3. Les også

  Frigjøringssymbol i knickers og selbustrømper

 4. Les også

  Det Tredje Rikes fall

 5. Les også

  Skjebnedag også for taperne

 6. Les også

  Hans Majestet har den glede...

 7. Les også

  Den lille mann og krigsheltene

 8. Les også

  Hånens skarpe skudd

 9. Les også

  Førstemann hjem med fly

 10. Les også

  Spennende fredsdager for Regjeringen

 11. Les også

  Kongen samlet hele Norge

 12. Les også

  Malurt i gledens beger

 13. Les også

  Kan det skje igjen?

 14. Les også

  Dyp respekt for Sovjets kamp

 15. Les også

  47 radioagenter i 45

 16. Les også

  Gutta fra skauen

 17. Les også

  Betagende hjemkomst til land i fred

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Én tysk offiser fikk 173 nordmenn drept under krigen. Hvordan kunne han bli frikjent?

 2. VERDEN

  Her kommer de som frigjorde Norge fra nazistene. Redningen kom fra uventet hold.

 3. HISTORIE

  Her pågripes Vidkun Quisling. Det betydde én ting: Norge var fritt.

 4. KRONIKK

  Jeg glemmer aldri øyeblikket da jeg forsto at det jeg holdt på med, innebar dødsstraff.

 5. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 6. HISTORIE

  Dokumenter avslører: Tyskere beskyldte norske styrker for overgrep etter krigen