Norge

To muslimer slått ned på åpen gate: «Go back fucking terrorists»

Siden i fjor høst har politiet i Oslo registrert 15 saker med hatkriminalitet mot muslimer. Det er trolig bare toppen av isfjellet.

Her, i Stortingsgata i Oslo, skal to muslimer ha blitt slått ned på åpen gate i februar i år. Tre menn er tiltalt i saken som starter 18. august i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten mener volden var rasistisk motivert.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Olga Stokke
    Journalist

I februar var de to kurderne på et utested og tok noen pils etter kveldsskiftet på jobb. På vei hjem ned Stortingsgata i Oslo gikk de forbi en eldre mann og to yngre menn som sto på fortauet. — Helt ute av det blå begynte de å rope skjellsord etter oss. «Fucking muslims» og det som verre var. Før vi rakk å reagere haglet det inn slag og spark mot oss begge, sier den ene til Aftenposten, som ønsker å være anonym.

Rasistisk motivert vold

Aftenposten skrev mandag at Riksadvokaten i 15 år har bedt politiet om å prioritere hatkriminalitet.

Fortsatt er det få anmeldelser og saker, men i mars kom en av få dommer. Da ble en 57-åring dømt i Oslo tingrett for hatkriminalitet mot en muslimsk kvinne med hijab. Vitner bekreftet overfor retten at mannen spyttet på kvinnen, og at han kom med negative uttalelser om muslimer.

Den 18. august må tre menn, to nordmenn og en engelskmann, møte i Oslo tingrett tiltalt for rasistisk motivert vold mot en kurdisk 30-åring og hans venn.

— Vi prøvde å rygge, komme oss vekk. Da begynte de å kaste ting etter oss. En glassflaske traff kompisen min i hånden, og han måtte sy flere sting, sier 30-åringen.

Den eldre mannen, engelskmannen, er også tiltalt for rasistiske ytringer. Ifølge tiltalen ropte han gjentatte ganger « Fucking muslims, you don't have anything to do here » og « go back fucking terrorist » mot de to mennene.

— Man vet jo ikke hva slags religion jeg har ved å se på meg, men hadde jeg hatt et nordisk utseende hadde ikke dette skjedd. Det var det som var grunnen.

Finner flere saker

I fjor høst fikk Oslo politidistrikt landets foreløpig første hatkrimgruppe.

I løpet av sitt første år har gruppen, under ledelse av Monica Lillebakken, plukket opp flere saker som ikke var blitt registrert som hatkriminalitet.

Hittil i år, pr. 27. juli, har Oslo politidistrikt registrert like mange hatkrimsaker som i hele 2014, 69 saker.

Monica Lillebakken leder landets første hatkriminalitetsgruppe. Hun ønsker å avdekke mørketall og dermed vise at politiet tar hatkriminalitet alvorlig.

15 saker om muslimer

Tall som Aftenposten har hentet inn, viser at politiet i Oslo har registrert 15 saker med straffbare handlinger motivert av fordommer og hat mot muslimer siden i fjor høst.

Gruppens hovedmål er å avdekke mørketall og å bygge tillit hos folket.

— Vi snakker om doble mørketall: Det dreier seg om både om saker som av ulike grunner ikke blir anmeldt, og saker som blir anmeldt, men som ikke blir registrert som hatkrim, og som dermed ikke kommer med på hatkrimstatistikken, sier Lillebakken.

Hun forklarer at dette kan handle om at politiet ikke har klart å gjenkjenne saken som hatkrim, eller at den fornærmede for eksempel ikke vil være åpen om sin seksuelle orientering eller fremstå som et offer.

- Har politiet tatt hatkriminalitet nok på alvor?

- Nei, vi må nok erkjenne at vi ikke har tatt disse sakene nok på alvor. Det handler om å fokusere på og å prioritere saker med hatkriminalitet. Det gjør vi nå.

Nynazistisk miljø

Engelskmannen (52), som er tiltalt etter § 135 a (se faktaboks), satt varetektsfengslet en periode etter han ble pågrepet. Mannens forsvarer, Victoria Marciuch, opplyser til Aftenposten at mannen ikke erkjenner straffskyld.

Også de to medtiltalte nekter straffskyld, ifølge forsvarerne. 28-åringen er ikke tidligere domfelt, men 33-åringen ble dømt for uprovosert vold i 2003.

Sistnevnte skal være tilknyttet det nynazistiske miljøet og satt varetektsfengslet en periode etter pågripelsen i februar.

Politiet bekrefter at de har fått opplysninger om at 33-åringen har vært tilknyttet den antiislamske gruppen Norwegian Defence League (NDL).

Politiadvokat Oda Karterud, fagansvarlig jurist for hatkrimgruppen i Oslo, er aktor i saken.

— Påtalemyndigheten mener det er bevis for at volden i denne saken var uprovosert, rasistisk motivert og begått av flere i fellesskap. Det er straffeskjerpende omstendigheter, sier Karterud.

Aldri opplevd noe lignende

Den kurdiske 30-åringen har bodd i Norge siden 1998. Han er godt integrert og har aldri opplevd noe lignende som den natten i februar.

- Frem til den dagen så hadde jeg aldri trodd at noe sånt skulle skje. Jeg hadde hørt om det, men tenkte at det måtte være tatt ut av sammenheng eller noe sånt. Det er skremmende når man opplever det selv.

Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, har inntrykk av at det er flere fysiske angrep mot muslimer nå enn før.

— Jeg er bekymret. Det er kun et lite segment av samfunnet, men jeg opplever at det er ganske opphetet, sier han.

Steen viser blant annet til videoen som har sirkulert på sosiale medier de siste ukene der en syrisk flyktning i Namsos i Nord-Trøndelag blir utsatt for vold. Saken er fremdeles under etterforskning, og den siktede 18-åringen nekter for at volden var rasistisk motivert.

— Jeg tror ikke muslimer flest opplever engstelse på grunn av dette, men det skal ikke så mange tilfeller til på et sted før man begynner å bli utrygg. Jeg skjønner for eksempel at muslimer i Namsos er engstelige nå, sier Berglund Steen og legger til:

- Man må huske at dette ofte er blind vold, uprovosert vold, som kun er utløst av en persons hudfarge. Det er folk som slås ned på gaten. Nettopp fordi motivet er så stygt, bør det tas på alvor.

Se den omtalte videoen her:

Les mer om

  1. Islam i Norge