Norge

Frp-nestleder: - Vil stenge grensen mot Sverige

Flyktningstrømmen til Norge de neste årene kan koste Norge 750 milliarder kroner i netto langtidskostnader. Nå foreslår nestleder Per Sandberg i Frp å stenge grensen mot Sverige.

Frps nestleder foreslår nå dramtiske tiltak mot strømmen av asylsøkere. Foto: Nesvold, Jon Olav

 • Ntb

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er kostnadene så høye at enten må skattene opp eller velferdsordningene kuttes, meldte NRK onsdag kveld.

750 milliarder er nettokostnaden inkludert skattebidrag fra flyktningene som kommer seg i jobb. Det flyktningene selv bidrar med gjennom arbeid og skatteinnbetaling er med i regnestykket.

Frp-nestleder Per Sandberg advarer mot utviklingen.

– Det er svakeste i samfunnet i dag som vil måtte lide for de kuttene i velferd som må komme som et resultat av asylanttilstrømmingen, sier Sandberg til NRK.

Les også:

Les også

Sverige kan få 190.000 asylsøkere i år: - Situasjonen er kritisk

Men det finnes alternativer til skatteøkning og velferdskutt, mener Frp-nestlederen.

– Det er å fremme en rekke innstrammingsforslag. Vi må vedta kun midlertidig opphold for dem som kommer til Norge, og stenge grensene, både den ytre grensen i Schengen, men også den indre grensen mot Sverige, sier Frp-nestlederen.

Ifølge fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI), er det i prinsippet mulig å sende flyktninger og migranter tilbake til nærmeste trygge land, for eksempel Sverige, etterutlendingslovens paragraf 32 d.

– Men i praksis er det Dublin-samarbeidet som har størst betydning i slike saker, sier Bærvahr til NTB.

– Sandberg viser sitt sanne ansikt

SVs representant i arbeids— og sosialkomiteen, Karin Andersen, mener Sandberg her viser sitt sanne ansikt når krigens ofre banker på døra.

– Dette er oppskriften på å sette grupper opp mot hverandre og nøre opp under det statsministeren advarte mot i sin redegjørelse, nemlig faren for høyreekstremisme, sier hun til NTB.

Les også:

Les også

UDI-direktøren: Ber om 15 000 nye mottaksplasser for asylsøkere over hele landet

– Å gi krigsflyktningene skyld for velferdskutt er meningsløst og i så fall politisk villet fra Frp om det skjer, sier hun.

UDI antar at det med dagens takt kan komme 100.000 asylsøkere til Norge i resten av inneværende stortingsperiode. Om man regner inn en avslagsprosent på 25 og familiegjenforening vil nettotallet blir omkring 127.500 personer.

Venstre mener det er usolidarisk å stenge grensen.

– Å stenge grensen mot Sverige er både usolidarisk mot flyktningene og vårt nærmeste naboland. Norge må i den bistå Sverige og flyktningkrisen må løses i samarbeid med andre europeiske land., sier innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad.

– Folk må bevisstgjøres

Forskningsleder Erling Holmøy i SSB sier det er viktig å bevisstgjøre folk på at snillhet koster

– På lang sikt har man ikke noe valg. Man må øke skattene eller skjære ned på offentlige utgifter. Det vi har i oljefondet er ikke nok, sier Holmøy.

Han mener summen på 750 milliarder i langtidskostnader er et realistisk tall.

– Det er viktig at dette tallet kommer fram, sier Holmøy.

Les også:

Les også

2000 asylsøkere til Norge siste uke - nesten like mange som i løpet av årets fire første måneder

Han forklarer at bakgrunnen for at det blir så dyrt er at flyktningene som kommer nå, vil jobbe relativt lite. Etter opphold på ti år eller mer i Norge er det bare litt over halvparten av asylsøkerne som har kommet i arbeid og betaler skatt.

For syrere vil det trolig være enda vanskeligere å få jobb, ettersom svært få av dem har høyere utdanning. Tall fra Verdensbanken fra før krigen i Syria brøt ut viser at kun 4 prosent av befolkningen hadde høyskoleutdanning. Det er mye lavere enn andre land i regionen, som Irak og Iran.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. NORGE

  Perspektivmeldingen legges frem: Økte skatter er uunngåelig, sier SSB-forsker.

 2. NORGE

  Høyre tror ikke på Støres garanti om at skattene ikke går opp for gjennomsnittsnordmannen

 3. ØKONOMI

  Sanner tror ikke svenske ølpriser i Norge vil gi jobb-boom

 4. POLITIKK

  Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder - angripes fra høyre og venstre

 5. POLITIKK

  Per Sandberg med hilsen til KrF fra Frps grasrot: I disse sakene har vi ingenting å gi

 6. NORGE

  35 utlendinger søkte om asyl i april