Stoltenberg, von der Leyen og Støre besøker Troll-plattformen i Nordsjøen i formiddag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fredag vert for EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg under et besøk i Nordsjøen.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, besøker Troll A-plattformen fredag. Det er hennes første Norgesbesøk på 11 år.

Det høyst spesielle toppmøtet skjer på et av verdens største gassfelt: Den 472 meter høye betongplattformen på Troll A ligger 65 kilometer nordvest for Bergen. Equinor-sjef Anders Opedal er vert for gjestene.

Leder for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen understreket under besøket viktigheten av å beskytte kritisk infrastruktur.

– EU og Nato har begge et klart syn på trusselen vi står overfor. Vi ser problemet fra ulike ståsted, så når vi slår oss sammen kan vi finne flere løsninger for å beskytte vår kritiske infrastruktur, sa von der Leyen til pressen.

Møtestedet er en demonstrasjon av samhold og samarbeid mellom tre av de mest sentrale aktørene i prosjektet med å løsrive Europa fra russisk olje og gass.

Kraftig vind og gråvær preget Nordsjøen da de politiske lederne landet på plattformen fredag formiddag.

Besøket er første gang EU-presidenten besøker Norge på 11 år.

– Dette er både et politisk og et symbolsk viktig besøk, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Det at vi legger besøket hit til Nordsjøen markerer både betydningen av energi og forsyningssikkerhet, og sikkerhet til energiinstallasjonene, derfor har vi også med oss Natos generalsekretær, sier han.

Fregatter fra Nato overvåker besøket på Troll A-plattformen fredag. Denne fregatten er fra Spania.

Beskytte kritisk infrastruktur

Torsdag kom nyheten om at EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur. Ideen om arbeidsgruppen ble lansert allerede i januar, etter sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk, undersjøisk infrastruktur.

EU mottar fremdeles litt gass fra Russland, men etter invasjonen i Ukraina i fjor er volumet falt til en sjettedel av hva det tidligere var. Norge har tatt førsteplassen som leverandør av gass til EU. Et totalt bortfall av russisk gass gjør EU svært avhengig av langvarig og stabile leveranser fra Nordsjøen.

– Dette besøket er ikke et signal til Russland, men et signal til Europa om at Norge er en troverdig partner, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og Equinor-sjef Anders Opedal i helikopteret på vei ut til Troll A-plattformen fredag formiddag.

Møte i Bergen

Før helikopterreisen til Troll-plattformen hadde von der Leyen og Støre et bilateralt møte i Bergen.

Norge og EU har blant annet en felles interesse i å få en bit av USAs omfattende subsidiepakke, Inflation Reduction Act med en total ramme på 3.700 milliarder kroner i løpet av de neste årene.

– Målet er at Norge får likeverdig tilgang som EU i en eventuell IRA-løsning mellom EU og USA, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et møte med Stortingets europakomité mandag.

Troll A-plattformen. Troll-feltet inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel og utgjør selve hjørnesteinen i norsk gassproduksjon. Equinor er driftsoperatør.