Oslo får besøk av gigantiske USS Gerald R. Ford

333 meter lang. 76 meter høy. Snart seiler denne kjempen opp Oslofjorden.

USS Gerald Ford ved Halifax i Canada i oktober i fjor. Nå er skipet på sitt første fullstendige oppdrag og på vei til Oslo.

USS Gerald R. Ford er verdens største krigsskip. Det er også den nyeste stoltheten til det amerikanske sjøforsvaret.

Vanligvis holder skipet til på marinebasen i Norfolk i Virginia. Men 2. mai la det ut på sitt første fullstendige oppdrag, ifølge det militære nyhetsstedet Navy Times. På ferden over Atlanterhavet blir det blant annet eskortert av jagerne USS Ramage, USS McFaul og USS Thomas Hudner.

Kursen er satt til Norskehavet og Nordsjøen, samt Europa og Afrika, har DN tidligere omtalt.

Men nå vet vi mer nøyaktig hvor skipet har tenkt seg: til Oslo.

Onsdag skal skipets to atomreaktorer føre det opp Oslofjorden.

Oslo-besøket skjer et drøyt halvår etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) besøkte skipet.

– Her har vi sett noe av det som er kjernen i Norges trygghet, sa Støre til Aftenposten da.

Les også

Midt i et hektisk program landet Støre på verdens største krigsskip. «Kjernen i Norges trygghet.»

Avskrekkende overfor Russland

Dette er USS Gerald R. Fords første fullstendige tokt, etter at det var på en prøvetur i fjor høst. At Norge og Oslo er første reisemål, er «betydningsfullt», mener Ståle Ulriksen. Han er høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen.

– Det er en markering av solidaritet i Nato og en del av avskrekkingen overfor Russland, sier Ulriksen, som legger til at det demonstrerer amerikansk makt i Nordatlanteren:

– Sett fra russisk ståsted er dette ganske truende. De vil nok oppleve det litt slitsomt.

Les også

Dette er verdens største krigsskip

  • USS Gerald R. Ford er del av USAs 2. flåte. Den har ansvar for den amerikanske østkysten og det nordlige Atlanterhavet.
  • Det kan blant annet bære over 70 kampfly. Det er langt mer enn hele Norges planlagte flåte på 52 F-35-jagerfly.
  • Skipet er også utrustet med det ypperste av ny teknologi.

– Det bærer jo med seg avanserte jagerfly, fly med radarer, masse helikoptre og flere tusen personell. Skipet har en formidabel slagkraft, sier Ulriksen.

Problemer med å få teknologien til å fungere førte imidlertid til årevis med forsinkelser, ifølge Business Insider. Skipet ble også langt dyrere enn planlagt.

Sjelden sjanse

Det er ikke hverdagskost at et svært amerikansk hangarskip kommer til Norge. Hangarskipet USS Harry Truman deltok i Nato-øvelsen Trident Juncture utenfor norskekysten i 2018. Før det har ingen lignende skip vært i Norge siden starten av 1990-tallet, ifølge Ulriksen.

USS Gerald R. Fords besøk er dermed en sjelden anledning for amerikanerne å få erfaring fra norske farvann.

– Hvis skipet skal kunne forsterke Norge eller fungere her i krig, så må det ha vært her før. Det må lære om både klimaet og de andre utfordringene som finnes her, understreker Ulriksen.

De siste årene har Oslo imidlertid fått besøk av flere hangarskip. Flaggskipet i den britiske marinen, HMS Queen Elizabeth, tok turen i november i fjor.