Norge

Kan ikke diagnostisere zika-viruset i Norge

For å få utført tester på zikaviruset, må norske sykehus sende prøvene til Sverige fordi det foreløpig ikke kan gjøres i Norge.

Forskere frykter at zika-viruset forårsaker mikokefali hos fosteret. Det betyr at hodet ikke utvikler seg slik det skal. Foto: Felipe Dana

 • Ntb

Folkehelseinstituttet håper imidlertid å kunne tilby tester her i landet om noen uker, opplyser overlege Dagny Dorenberg ved avdeling for virologi ved instituttet til NRK.

Overlege Torgun Wæhre ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus sier at en av testene går direkte på å påvise viruset i blodet — ved akutt sykdom eller ved påvisning av antistoffer.

Les også:

Les også

Hvor farlig er zika-viruset?

I alt 27 land i Latin-Amerika, der aedes-myggen som overfører sykdommen er utbredt, har i løpet av de siste ni månedene rapportert inn tilfeller av zikasmitte. Gravide anbefales å utsette reiser til flere av disse landene.

— Dette er områder hvor mange nordmenn reiser. Så vi må regne med at det kan bli økende pågang av potensielle pasienter, sier Wæhre.

I 2013 hadde hun en pasient som fikk påvist zikaviruset. Prøvene ble utført i Sverige. Nå ser Wæhre frem til at de snart får et testtilbud også i Norge.

— Jeg synes behovet er der. Vi er veldig glad for å ha den type diagnostikk tilgjengelig - så lenge den ikke er veldig ressurskrevende. Og det er den ikke når den er oppe og går, sier hun.

Folkehelseinstituttet ønsker å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene og sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

Zika-viruset er også påvist i Norden:

 1. Les også

  Zikavirus påvist i Danmark - Norge ber WHO om å vurdere krisemøte

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet

 2. NORGE
  Publisert:

  Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

 3. NORGE
  Publisert:

  Ullevål-ansatte i høyberedskap for Wuhan-viruset

 4. REISE
  Publisert:

  Er det zikavirus i Thailand?

 5. NORGE
  Publisert:

  Eksperter bekymret: To bekreftede tilfeller av mystisk soppsykdom i Norge

 6. NORGE
  Publisert:

  Hittil er fire korona-smittet i Norge