Advokatforeningen vurderer disiplinærsak mot Schjødt

Høyesterettsadvokat Annæus Schjødt (84) granskes etter sin selvbiografi, der han skriver om klientene Gerd Grieg og Einar Fr. Nagell-Erichsen.

  • Forf>

Han granskes for mulig brudd på taushetsplikten. Den norske Advokatforening tok selv initiativet til å undersøke saken.

Til behandling.

— Vi ba om og har fått en redegjørelse fra Schjødt. Den behandler vi, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.Behandlingen kan få to utfall: enten sender hovedstyret saken videre som en disiplinærsak, eller man finner at det ikke er grunnlag for det.Schjødts selvbiografi "Mange liv" ble utgitt i fjor høst og omhandler mange personer og saker fra hans lange karriere som advokat. Han ble blant annet kjent som forsvarer i straffesaken etter drapet på marokkaneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i juli 1973. Drapsmennene var agenter for den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad, som feilaktig trodde at Bouchiki var terrorist. Schjødt giftet seg senere med den ene av sine klienter fra denne saken, Sylvi Rafael.

Tinius.

Medieomtalen etter at biografien kom ut har i hovedsak dreid seg om noe helt annet: Schjødts rolle som rådgiver for Nagell-Erichsen, som kalles Tinius. Han var da største eier og styreformann i Aftenposten. Schjødt ble også medlem i direksjonen i Aftenposten. I boken forteller han over 14 sider om forholdet mellom seg selv og Tinius, og mellom de to familiefraksjonene i direksjonen. På den ene siden sto Tinius og hans søster, på den andre siden Huitfeldt-familien. Etter ti års nært samarbeid og vennskap, ble det fullt brudd mellom Tinius og Schjødt. Bruddet kom, ifølge Schjødt, fordi de hadde forskjellig syn på om Aftenposten skulle bli børsnotert akskjeselskap eller fortsatt være et personlig eid selskap. Den andre klienten han forteller om var skuespilleren Gerd Grieg, enken etter dikteren Nordahl Grieg.

Over streken.

Utgivelsen av selvbiografien gikk ikke upåaktet hen blant Schjødts kolleger. Boken ble anmeldt i Advokatbladet .- Jeg har ikke gitt fra meg en eneste, hemmelig, betrodd opplysning, sier Schjødt på telefon fra sitt hjem i Sør-Afrika.- Frykter du resultatet av denne granskingen?- Hva kan de gjøre? Jeg er jo langt unna, sier Schjødt, som har vært pensjonist i mange år og fyller 85 år om noen dager.