Frykter kaos i Holmestrand

HOLMESTRAND (Aftenposten.no): Politi og Statens vegvesen håper flest mulig reiser kollektivt eller velger omkjøring i steden for å presse seg gjennom Holmestrand sentrum med bil.

  • Per Annar Holm

Det har i natt ikke vært registrert nye ras under broen som

Les også

kollapset på E18

mandag ettermiddag. Geologer vil fortsette arbeidet med å kartlegge de ustabile leirmassene som har rast ut i 100 meters bredde straks det blir lyst.

Vegtrafikksentralen (VTS) har foreløpig ikke dirigert trafikk til og fra Sørlandet over Siljan/ Lågendalen, men anbefaler Bispeveien mellom Kronlia og Tønsberg eller flaskehalsen gjennom Holmestrand sentrum:

— I natt har trafikken gått greit gjennom Holmestrand, men vi frykter jo at det blir kø i rushet. Bilister bør beregne seg lenger tid, velge omkjøringer lenger vest eller reise kollektivt, sier vegoperatør Leif Christensen.

Det samme rapporterer Aftenpostens reporter på stedet ved 06.45-tiden - trafikken gjennom sentrum av Holmestrand går greit.

Normal trafikk ved fergeleiene

For å lette på trykket satte også Bastø-Fosen inn en ekstrafergen «Bastø III» mellom Horten og Moss mandag kveld.Klokken 7. 30 i dag var det ikke økt trafikk ved fergekaiene i Moss og Horten, forteller administrerende direktør Øyvind Lund i Bastø Fosen AS. – Det er ingen ventetid å snakke om, vi greier å tømme kaiene.

I går ble det satt inn en ekstra ferge på kveldstid, men i dag går det ferger i henhold til ruteplanen.

– Vi har fire ferger i trafikk fra klokken åtte, sier Lund. En av fergene er i dokk for reparasjon.

Han tror ikke det blir mye kø utover dagen: – Det er lavsesong for oss nå, men vi er i løpende dialog med veivesenet, sier han. Det er mulig å følge med på hjemmesiden til Bastø Fosen for å se hvordan trafikken er.

— Ikke nye ras

Flere bilister opplevde at bilene deres gjorde et hopp da de braste ned i dumpen på Skjeggestad bro i 110 km/t etter at pillarene som skulle ha båret broen hadde sklidd vekk og gitt etter.

— Vi har holdt vakt over tre lastebiler og åtte personbiler som står igjen på nordsiden av bruddet, De utenlandske sjåførene er blitt innlosjert på hotell, mens de andre har reist hjem, sier operasjonsleder Johs Nysæter ved Vestfold politidistrikt.

Erik Lindhagen havnet midt oppe i dramaet som utspant seg ved 15-tiden i dag på Skjeggestadbrua ved Bentsrud på E-18:

Lastebileierforbundet: — Forventer at det jobbes dag og natt

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir A. Mo, sier til NRK Dagsnytt at han forventer at gjenoppbyggingen av broen får høyeste prioritet og at

Les også

E18 gjenåpnes så fort som mulig

.

— E 18 er en av blodårene i infrastrukturen vår. Det kommer til å bli kaos i lang tid fremover, sier han. – Vi avventer omfanget av denne kollapsen. Men vi forventer at veimyndighetene setter alle ressurser inn og at det jobbes dag og natt for å få broen opp igjen så raskt som overhodet mulig.

Grunnarbeider under broen

Det har de siste ukene vært utført grunnarbeider i området under broen. En bulldozer ligger havarert inne i rasområdet, og naboer forer til Tønsbergs Blad at de har reagert på trafikk med tunge dumpere og anleggsmaskiner.

Daglig leder Christoffer Bruserud i firmaet Oscar og Tormod Wike AS bekrefter at de har arbeidet i området.

– Vi har planert deler av terrenget på toppen av jordet på oppdrag fra grunneieren med en bulldoser som er eid av Maskinpartner, sier Bruserud tb.no

– Kan arbeidet ha forårsaket et slikt ras?

– Jeg tror det er for langt unna til at det kan ha forårsaket raset, men det blir opp til Statens vegvesen å vurdere og konkludere rundt årsaksforholdene, sier Bruserud.

- Jobber med å finne ut om nordre del av broen kan ha trafikk i begge retninger. Se intervju med ordføreren i Holmestrand her:

14 år gammel

Skjeggestad bro på E18 i Vestfold ble bygget i 1998 av AS Veidekke og tatt i bruk i 2001. Broen ber en del av E18 Gutu – Hellandprosjektet.

Broen er en kassebro i spennbetong på 229,1 meter med seks spenn. Den er fundamentert til fjell med stålkjernepeler.

Detteer en svært vanlig brutype og velkjent byggeteknikk, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Les også :

Les også

E18 blir trolig stengt i lang tid

Politiet har ikke tatt sjansen på å flytte de 11 bilene som står rett ved brokollapsen.