Norge

Nesten 1000 våpen beslaglagt: - Har ikke hatt noe ønske om å selge våpen

De to hovedmistenkte i den store våpensaken på Ringerike nekter for at de har solgt våpen til kriminelle. Begge karakteriserer seg selv som våpensamlere.

Dette er noen av de nesten 1000 våpnene som politiet har beslaglagt i etterforskningen av en våpensak. Over halvparten av våpnene ble funnet hos de to hovedmistenkte. Foto: POLITIET / POLITIET

 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

– Han er en våpensamler som kanskje ikke har fulgt boken på alle punkter, sier advokat Ole Petter Drevland, om sin klient.

Klienten til Drevland er en mann i 50-årene som i april ble pågrepet i en bil sammen med en jevnaldrende mann. De var da i ferd med å flytte det som politiet og retten karakteriserer som «en betydelig mengde våpen og ammunisjon».

 • Stort våpenbeslag på Hønefoss

Til sammen 32 personer er mistenkt i saken og nesten 1000 våpen er beslaglagt, i tillegg til våpendeler og ammunisjon. Over halvparten av våpnene ble funnet hos de to hovedmistenkte.

Blant våpnene som politiet fant, er flere militære automatvåpen. Et av våpnene er en russisk skarpskytterrifle, et annet et lett maskingevær.

 • Se hva slags våpen i denne saken: Russisk skarpskytterrifle blant militære våpen i stort våpenbeslag

De hovedmistenkte satt i varetekt fra april til august, delvis i full isolasjon. De er mistenkt for å ha solgt våpen, blant annet til kriminelle. Ingen av de to har innrømmet dette.

Våpensamler i 50 år

– Min klient sier at han er en våpensamler som har samlet våpen gjennom 50 år. Han tilhører ikke noe kriminelt miljø og det har ikke vært noe ønske om å selge disse våpnene, sier forsvareren til den andre siktede, advokat Sverre Olav Simonsen.

Hans klient ønsker ikke selv å kommentere saken.

– Det er ikke ført noe bevis for at han har forsøkt å selge våpnene til noen, sier Simonsen.

Ikke ond hensikt

– Han ser at han kan ha opptrådt uansvarlig, men det har ikke vært med ond hensikt, sier advokat Drevland om sin klient.

Klienten hans er rystet over mistankene om at han kan ha solgt våpen til kriminelle.

– Han synes hele saken er forferdelig belastende, men det verste er at politiet har trodd at han kan ha forsynt kriminelle med våpen.

Handlet med venner

Ifølge Drevland har hans klient handlet våpen med venner og bekjente, og han har vært aktiv på våpenmesser. Mange av våpnene har vært plombert eller skulle bli plombert. Blant de beslaglagte våpnene skal det også ha vært ubrukelige, antikke våpen.

Drevland peker også på at reglene for håndtering av våpen er blitt endret flere ganger, og at det er vanskelig å vite hvilke regler som gjelder til enhver tid. Dette gjelder spesielt reglene for plombering av skytevåpen.

Les mer om

 1. Våpen

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Forsvarsansatte mistenkt for å ha tatt våpen

 2. NORGE
  Publisert:

  Russisk skarpskytterrifle blant militære våpen i stort våpenbeslag

 3. NORGE
  Publisert:

  Forsvarets pistoler skulle vært ødelagt i 2008. Flere år senere dukket de opp i et av norgeshistoriens største våpenbeslag.

 4. NORGE
  Publisert:

  Politiet beslagla hundrevis av våpen: To menn tiltalt for salg og underslag

 5. NORGE
  Publisert:

  Vil vurdere våpenloven etter det store våpenbeslaget

 6. NORGE
  Publisert:

  Forsvarsansatt siktet for underslag av våpen