Norge

- Norge har mye å lære av alternative behandlere

Flere leger ser for seg et tettere samarbeid mellom skolemedisin og alternativ medisin. Lege Leif Ims tror ikke det vil skje, og kaller Norge et medisinsk u-land når det gjelder legers syn på alternativ medisin.

Flere leger ser for seg et tettere samarbeid mellom østlig og vestlig medisin. Lege Leif Ims tror ikke det vil skje og mener Norge henger langt etter i medisinsk forskning. Bildet er fra en akupunkturbehandling.
  • Marius Dalseg Sætre
Kristian Gundersen skriver med skarp penn i sin nye bok. Homeopater blir beskrevet som handlingslammede, og Gundersen ser ikke for seg et større samarbeid mellom den alternative behandlingsformen og tradisjonell skolemedisin.

I sin bok «Snåsakoden» skriver den kjente professoren Kristian Gundersen at ekstra gode beviser må ligge til grunn for å endre de etablerte forestillingene om medisin.

Gundersen er skeptisk til akupunktur som han mener gir tilnærmet samme effekt som å blåse på et sår. Homeopater på sin side blir sammenlignet med noen «som setter seg ned i undring, med et helhetlig syn, og føler på hvorfor sikringen går.»

Leif Ims er utdannet lege, homeopat og akupunktør. Han mener Gundersen graver seg ned med påstandene sine.

— Gundersen er som legestanden, veldig konservativ. Han roper også ut om pengelureri, og der kan jeg fortelle Bruce Pomerance i 2001 oppdaget at medisiner utskrevet av leger var den 4. ledende årsaken til død i USA, sier Ims.

Les også

- Akupunktur er som å blåse på et sår

Han legger imidlertid til at han ikke forsvarer alle former for alternativ medisin.

— Alternativ medisin er et vidt begrep. Det jeg kan si er at både homeopati og akupunktur er virkningsfullt, sier han.

Homeopati er en behandlingsform med opprinnelse i Tyskland. Homeopatien bruker medisiner som skal fremkalle de samme symptomer som pasienten har. Medikamentene som pasientene får er imidlertid svært uttynnet, og det finnes ikke vitenskapelige bevis på at behandlingen er effektiv. Den er derfor ikke anerkjent i vitenskapelige kretser.

Kan ikke basere alt på etablerte sannheter

Ims er helt uenig med Gundersen og andre som mener man alltid skal basere behandling på etablerte sannheter.

— En medisinsk sannhet har en levetid på ca syv år. Det vil si at den behandlingen som er nå, ikke vil anses som riktig behandling om noen år. Samtidig tror jeg bastant at effekten av homeopati vil bevises over tid, sier han

Han tror imidlertid det er lenge til Homeopati blir tatt i bruk av norske leger.

- Vi er et u-land i sammenligning med Frankrike og Tyskland hvor homeopati er utstrakt. Legestanden i Norge er blind for alt som ikke skjer i USA, sier han.

Akupunktør Olav Kise mener at Kristian Gundersen og andre skeptikere bør åpne øynene for forskning som gjøres på alternativ medisin.

— Det gjøres svært mye god forskning på akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin, men kanskje ikke på premissene til konservative norske professorer, sier han.

Alternative behandlere lytter

Lege og forsker Vinjar Fønnebø er en av de som har forsket mest på alternative behandlinger i Norge. Han er professor og sjef på NAFKAM, Nasjonalt Kompetansesenter for Komplementær og Alternativ Medisin på Universitetet i Tromsø. Hans inntrykk er at behandlingsformer som homeopati først og fremst er flinkere til å lytte til, og prate med pasientene.

Les også

- Vi har ikke milliarder til forskning

Under et forskningsprosjekt ble en rekke barn med gjentagne øvre luftveisinfeksjoner fulgt opp av homeøpat. Studien viste bedre resultater enn hos barn som ble fulgt opp av fastlege, men det ble ikke funnet klare bevis på at de homeopatiske preparatene utgjorde en forskjell.

— Det kan vise hvor viktig relasjoner mellom lege og pasient er, sier han.

Les også

  1. Healing er ingen mirakelkur

  2. - Akupunktur er blitt stuerent