Norge

Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot

Singapore-selskapet Wirana Shipping har fått en bot på 7 millioner kroner av Økokrim for å ha forsøkt å smugle skipet Tide Carrier ut av Norge.

Cargoskipet Tide Carrier fikk motorstopp utenfor Rogaland i februar 2017. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Boten er allerede betalt, opplyser Økokrim i en pressemelding.

Selskapet forsøkte i februar 2017 å seile skipet Tide Carrier fra Høylandsbygd i Kvinnherad til opphugging på en strand i Gadani i Pakistan – uten tillatelse fra Miljødirektoratet.

Selskapet Wirana Shipping Corporation Pte. Ltd. var såkalt «commercial manager» for seilasen og bestemte hvor den skulle gå til, hvilket formål og hvordan den skulle gjennomføres. Selskapets virksomhet er blant annet å kjøpe opp utrangerte skip og selge dem til opphuggingssteder på strendene i India og Pakistan.

Økokrim har gitt selskapet Wirana Shipping en bot på 7 millioner kroner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tide Carrier hadde ligget ti år i opplag før seilasen.

Etter to dager fikk skipet motorproblemer og kom i drift utenfor Jærstrendene. Miljømyndighetene nektet da skipet å forlate Norge uten tillatelse.

Forelegget omfatter flere tilfeller av uriktig forklaring til offentlig myndighet. Det omfatter også brudd på forurensningsloven ut fra den forurensningsfare seilasen innebar. Ifølge Kystverket var det overhengende fare for akutt forurensning da skipet kom i drift. På skipets tanker var det blant annet 1.500 kubikkmeter oljeholdige væsker.

Miljødirektoratet innga anmeldelse i saken i april 2017 og Kystverket i mai 2017. Saken har vært etterforsket sammen med Vest politidistrikt.

Les også

  1. Lasteskip fikk motorstopp 100 meter fra land – fem reddet med helikopter

  2. Miljødirektoratet anmelder skipseiere etter motorhavari

Les mer om

  1. Miljødirektoratet
  2. Kystverket
  3. Shipping
  4. Økokrim