- Du er vakker, hvisket prinsen

I dag ga prins William og Kate Middleton hverandre sitt ja i Westminster Abbey.

  • Lars Inge Staveland

Stemningen eksploderte da Kate og William ga hverandre det første kysset på balkongen i Buckingham Palace. De nygifte kysset hverandre to ganger. Før kysset ropte folkemengden:

— Kyss henne! Kyss henne!

Tusenvis av fremmøtte var ikke fornøyd med det første kysset. - Kyss henne igjen!

— Vill jubel

Fly fra det britiske forsvaret fløy i formasjon over byen, før kongefamilien dro inn til den private mottakelsen. Alt har gått etter den nøye planlagte tidsskjema.

Den offisielle delen av bryllupsfesten er nå over, og resten av festen er privat.

Men ute i gatene vil festen fortsette utover ettermiddagen og kvelden.

Like etter kl 12 fredag ga Prins William og Kate Middleton hverandre sitt ja, og Kate har fått ringen på fingeren i Westminster Abbey. Etter at de formelt hadde avgitt sine løfter, lente prins William seg frem til Kate og hvisket «du er vakker», skriver The Guardian.

Etter seremonien i Westminster Abbey, dro brudeparet i hestekortesje.

Aftenposten.nos reporter Vibeke Buan fulgte det yrende folkelivet langs kortesjen.

- Jubelen vil ingen ende ta mens Kate og William vinket til folket og kjørte mot Buckingham Palace, sier Buan.

Seremonien ble sendt på storskjerm flere steder i byen.

— Det var stappfullt med folk på Trafalgar Square. Da de avla løftene var det så tyst at vi kunne høre den berømte knappenålen falle. Så var det vill jubel etter han hatt satt ringen på fingeren til Kate. Da nasjonalsangen ble spilt, sang folk av full hals, sier Buan.

Prins William satte ringen på Kates finger i dag. FOTO: SCANPIX

Mottakelse og privat fest

Etter seremonien kjørte brudeparet i hestekortesje fra Westminster Abbey. Prins William skal selv ha håndplukket rytterne.

På Buckingham Palace skal dronning Elisabeth holde en mottakelse for paret, med 600 spesielt inviterte gjester. Blant de inviterte gjestene er Kong Harald og Dronning Sonja.

I kveld vil prins Charles holde en fest for paret. Det er også ikveld talene vil bli holdt. Prins Harry har tidligere lovet at han skal holde en forlovertale som vil gjøre broren flau, ifølge britiske medier.

Brudeparets vinking på balkongon blir trolig det siste det britiske folket vil få se av prins William og Kate idag.

Men rundt om i gatene kommer det det bli avhold fester utover dagen og kvelden.

— Det er alt fra store gatefester som her på Trafalger Square og i Hyde Park til fester i nabolagene i de forskjellige bydelene. Britene stenger gjerne gaten sin og strømmer ut for å feire, sier Buan.