Norge

Etterforsker konkrete personer i Tyskland, Sverige og Polen

Norsk politi samarbeider nå med politi i en rekke europeiske land, i tillegg til FBI i USA.

Stabssjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen (t.v.) og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby informerte i politihuset i Oslo om det de hadde anledning til i den seneste utviklingen i terror-saken. Foto: PER LØCHEN/SCANPIX

 • Jenny Sandvig

— Vi har opprettet kontakt med politi i Sverige, Tyskland, Danmark, Storbritannia og USA, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no lørdag ettermiddag.

- Etterforsker politiet i disse landene konkrete personer?

— Ja. På generelt grunnlag har politi i disse landene tatt kontakt med oss. Det har vært Tyskland, Sverige, Polen. Alle disse sporene blir fulgt opp, sier Hjort Kraby.

Kartlegger Breiviks bevegelser rundt Regjeringskvartalet

På en pressekonferanse klokken 13 lørdag informerte politiet om siste nytt i terrorsaken. Her fortalte politiet blant annet at gårsdagens avhør med Anders Behring Breivik varte i neste tre timer, og at det i hovedsak handlet om å gå gjennom forrige lørdags avhør. Mot slutten av avhøret fikk likevel politiet litt tid til å komme inn på andre spørsmål.

- Da kom vi inn på noen spørsmål vedrørende den siktedes bevegelser rundt Regjeringskvartalet. Det er viktig for å kunne verifisere at det han sier er sant, og at han ikke hadde medhjelpere, noe han hevder han ikke hadde, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under dagens pressekonferanse.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj på hva som har fremkom i avhøret.

- Hadde valgt naturlige terroristmål

Aftenposten.no har tidligere omtalt at Brevik hadde planer om ytterligere to terroraksjoner i Norge, i tillegg til bombeangrepet på Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Lørdag skriver VG at massedrapsmannen hadde planer om angrep på både Slottet og Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget. Det skal ha vært logistikkproblemer som førte til at Breivik ikke fikk gjennomført ytterligere angrep.

- Akkurat det kan jeg ikke kommentere. Vi har sagt helt generelt at han hadde interesse av å angripe andre mål. Det er mål som er naturlige for terroristangrep. Vi ønsker ikke å kommentere hvilke mål det er, vi har bevisst valgt å være generelle, sa Kraby.

- Planla fra landsiden

Breivik skal uansett ha vært på området på forhånd, for å rekognosere.

— Han har sagt at han har rekognosert på forhånd, men vi har ingen informasjon om at han har vært på Utøya. Han har sagt at han har vært på landsiden, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt

I tillegg har han oppsøkt Regjeringskvartalet.

Stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen påpekte også at en rekke objekter hadde fikk økt vakthold forrige fredag som følge av den uavklarte situasjonen rundt terrorangrepet.

Politiadvokaten opplyser at gårsdagens avhør foregikk på en rolig måte.

- Han forklarer seg greit og mer enn villig om forholdene, fortalte Kraby.

Arbeiderpartiets kontorer var blant målene Anders Behring Breivik hadde vurdert i forkant av terrorangrepene 22. juli. FOTO: ERIK JOHANSEN/SCANPIX Foto: Johansen, Erik

Svensker koblet til Breivik

TV2 skriver i dag at to svensker har oppført Breivik Geofarm, Breiviks firma, som sin arbeidsgiver på Facebook.

— På generelt grunnlag kan jeg si at alle personer som blir knyttet til siktede er interessante for politiet, var Krabys kommentar til avsløringen.

Svensk politi er allerede koblet inn i saken, sammen med politiet fra en rekke andre land.

Anders Behring Breivik har i avhør erkjent at det var han som stod bak både bombingen av Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Han har ikke erkjent straffskyld, ifølge hans forsvarer, fordi han ikke føler at han gjorde noe galt.

I det første avhøret med Breivik kom det frem at han også ønsket å ramme Gro Harlem Brundtland, som var på Utøya samme dag som angrepene. Men Brundtland hadde forlatt øya da Breivik begynte å skyte og drepe leirdeltakerne.

69 personer er bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Åtte personer er bekreftet omkommet i forbindelse med bomben i Regjeringskvartalet.

 1. Les også

  Disse bygningene ville Breivik bombe

 2. Les også

  Alle navnene offentliggjort

 3. Les også

  Breivik i nye avhør i dag

 4. Les også

  Alt om tragedien

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet til Aftenposten: - Philip Manshaus ønsket å skremme muslimer i Norge

 2. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

 3. NORGE
  Publisert:

  Vil ha fullstendig rettspsykiatrisk observasjon av Philip Manshaus

 4. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus forklarer seg for politiet. Samarbeider godt. Nye avhør avtalt.

 5. NORGE
  Publisert:

  Holmlia-siktet 21-åring fengslet i fire uker

 6. NORGE
  Publisert:

  Oslo-politiet vurderer forvaring for overfallssiktet mann