Forbud mot alle sosiale sammenkomster: – Ukontrollerbar smittespredning i Indre Østfold

Kommuneoverlegen i Indre Østfold slår fast at man nå har en ukontrollerbar smittespredning. Kommunen stenger alle barnehager og SFO neste uke.

Nesten 250 koronatester blir nå gjennomført i Indre Østfold kommune hver dag.

Kommunen tar i bruk de strengeste tiltakene man har hjemmel til. Det innebærer blant annet et forbud mot alle former for sosiale sammenkomster i privat regi. Forbudet innebærer all form for sosial samvær og besøk mellom familie og venner.

– Vi ber om en dugnad i én uke fra absolutt alle i vår kommune, sier kommuneoverlege Jan Børre Johansen på en pressekonferanse i Askim søndag kveld.

Han slo fast at smittespredningen er kraftig og ute av kontroll. Nesten halvparten av de koronasmittede i Norge lørdag hører hjemme i Indre Østfold kommune.

– Vi vil nå raskt kunne se en situasjon der noen i risikogruppene blir smittet. Det vil raskt kunne dreie seg om liv og død, sier Johansen.

Høie: – En advarsel

Helseminister Bent Høie (H) håper at hastetiltakene i Indre Østfold vil fungere som en advarsel. – Vi har fortsatt et like smittsomt virus som i mars, sier han.

– Indre Østfold er i en krevende situasjon. De samarbeider godt med helsemyndighetene og innfører nå tiltak som de mener er nødvendige for å få kontroll, sier Høie til NTB.

– Kritisk

– Indre Østfold kommune tar nå i verk de aller sterkeste tiltakene vi har. Tiltakene understreker alvoret i situasjonen, sier ordfører Saxe Frøshaug på søndagens pressekonferanse.

– Det er en kritisk situasjon, sier ordføreren.

De siste dagene er til sammen 59 smittet i kommunen.

Lørdag ble det bekreftet 48 nye smittede i hele Norge. 22 av dem i Indre Østfold kommune, som har 45.000 innbyggere.

Kommuneoverlege Johansen sier at de tester mellom 200 og 250 personer hver dag. Bemanningen er styrket både på koronatelefonen i kommunen samt teamet som jobber med smittesporing.