Her fant William og Kate hverandre

Den vakre middelalderbyen St. Andrews på Skottlands forblåste østkyst er stedet hvor Kate & William fant kjærligheten. De er ikke alene. Nesten halvparten av studentene finner sin fremtidige ektefelle her.

Amerikanske Randy Jane og skotske Tommy MacGregor er beviset på at det er lett å finne kjærligheten i St. Andrews. Studentene traff hverandre for fire dager siden, men tror bestemt de vil holde sammen resten av livet.

Fredag tar Englands fremtidige konge, prins William og hans utkårede, Catherine Elizabeth Middleton imot folkets hyllest fra balkongen på Buckingham Palace. Men det var et helt annet sted den kongelige romansen startet ...

Kate Middleton og prins William etter avslutningsseremonien ved St. Andrews, 23. juni 2005. Bildet er tatt av Kates foreldre.

«Kjærlighetsuniversitetet» er det blitt kalt. Navnet fikk det lenge før prins William og Kate flyttet til St. Andrews for å studere kunsthistorie og geografi. Men da Storbritannias tronarving stormforelsket seg i den vakre og livlige medstudenten Kate Middleton, var det i grunnen den endelige bekreftelsen på universitetets magiske tiltrekningskraft.

Nå er det blitt kåret til Storbritannias beste «matchmaking» universitet, og det hevdes at nesten 40 prosent av studentene finner sin fremtidige livsledsager her. Det vakre gotiske kapellet St. Salvators, som ligger midt i byen, er fullbooket hele sommeren igjennom. Da strømmer tidligere og nåværende studenter til byen for å forsegle kjærligheten.

Det er kanskje ikke så rart at blodet bruser når man ankommer St. Andrews, ett av Skottlands vakreste og mest pittoreske steder. Forblåst og ensomt troner middelalderbyen på en liten åskam med Nordsjøen rett inn.

Rundt byen kranser milelange sandstrender, og innenfor ligger grønne sletter, mest berømt for å huse Skottlands aller beste golfbaner. Av byens 18000 innbyggere er nesten halvparten studenter. Men hvordan i all verden er universitetet blitt et veksthus for romantikk og hete forbindelser? Det er bare å se på beliggenheten, sier studenter og lærere.

Byen har ingen togforbindelse og ingen flyplass. Det er tre hovedgater, og en matbutikk. I vinterhalvåret er det mørkt, kaldt og en bitende vind jager deg innendørs. Det finnes ingen nattklubber, og ingen McDonalds. Studentene har ingen andre fristelser enn å være sammen med hverandre.

Norsk koloni

På campus har vi avtale om å treffe fire norske studenter. Alexander Wang, Tiril Weum Elstad, Anders Fagernæs og Prageeth Mugunthan studerer alle finansiell økonomi, mens Tiril og Anders i tillegg studerer internasjonal politikk. De er blant de ca. 50 nordmennene som studerer ved St. Andrews.

— Det er riktig at vi lever tett innpå hverandre hele tiden, og alle kjenner alle. Fordi det er så lite uteliv i St. Andrews, treffes vi stort sett hjemme hos hverandre, eller man inviterer til private middager, sier Tiril Weum Elstad (21).

— Vi har også semesterfri når ingen andre har ferie, så da blir det naturlig at vi reiser på ferie med studievenner. I løpet av et år arrangeres det minst 10 skoleball, og mange studenter er engasjert i de mange sportsaktivitetene her, sier Alexander Wang. Han er leder i det lokale ANSA-laget, og bekrefter at etter at prins William ble student ved universitetet, fikk studentorganisasjonen langt flere henvendelser – spesielt fra jenter.

— Så det er faktisk sant at man lettere blir forelsket, og kanskje også finner sin fremtidige ektefelle her?

De svært så snakkesalige studentene blir plutselig litt mindre meddelsomme. Men de bekrefter det generelle bildet:

— Det er ingen tvil om at dette er et sted hvor mange studenter finner hverandre. Da vi kom hit i fjor, var det til og med et tema i rektors tale til studentene. Universitetet er stolt av denne kåringen, og de oppmuntrer oss til å kaste oss ut i jakten på kjærligheten. Men samtidig mente de at vi burde bruke tid og ikke rushe frem, gliser Anders.

— Og hva med dere?

De ser raskt på hverandre.

— Nei, vi har vel ikke funnet noen ennå, sier Prageeth, og de andre nikker bekreftende. Anders har kjæreste, men det er i Norge.

— Jeg tror at mange av nordmennene som er her er veldig ambisiøse. Det er vanskelig å komme inn her, og vi ønsker alle å gjøre det bra. Så studiene går foreløpig foran kjærligheten, sier han.

Kongelig inntreden

Kafeen North Point er stedet hvor prins William skal ha truffet Kate den aller første gang. Det bruker kafeen for alt det er verdt i dag. FOTO: ANDY BUCHANAN/AFP

Denne sommeren er det nøyaktig 10 år siden prins William kom til St. Andrews for å studere kunsthistorie. Men starten på studentlivet var alt annet enn romantisk for tronarvingen. Han mistrivdes på campus, og vurderte å slutte. Underveis byttet han også fag fra kunsthistorie til geografi.

Men så dukket det opp en vakker, sportsinteressert og livlig jente fra Bucklebury. Prinsen var avstandsforelsket, og han var ivrig etter å få tak i billetter til en moteoppvisning hvor han visste Kate skulle delta. Da hun kom på podiet iført sort silkeundertøy med bare en gjennomsiktig, sort kjole over, var han fortapt.

— She’s hot! Skal han ha hvisket til en studiekamerat. Etter dette blir de to stadig oftere sett sammen. Det andre året flytter de sammen med noen studievenner til en hytte litt utenfor campus.

Nå visste alle at de var et par. De norske studentene tar oss gjerne med på en guidet tur i Kate&Williams fotspor. Stedene de bodde, strendene hvor de gikk kveldsturer, den vakre piren og de små stamkafeene. På lunsjrestauranten North Point bruker de romansen for alt den er verdt. I vinduet reklamerer de: «Where Kate met Wills!».

Men det første kysset, som britisk media hadde jaktet på i årevis, ble ikke foreviget i St. Andrews, men under en skiferie til Kloster i Sveits.

Prins William var redd for å binde seg for tidlig. Han uttalte blant annet at han ikke ønsket å gifte seg før han var nærmere 30 år. Media begynte å tvile på om dette var den store kjærligheten likevel. I februar 2007 brøt de forholdet, men kun for en kort periode. Samme sommer var de igjen et par.

Men «waiting Kate», som hun ble kalt i britisk presse, måtte fortsatt vente i tre år til før prins William fridde. Det skjedde under en ferietur til Kenya i oktober i fjor, og den 16. november kom den historiske kunngjøringen om at paret var forlovet.

I denne vakre bygningen på campus bodde prins William det første året han studerte ved St. Andrews. Senere flyttet han sammen med Kate og noen venner til en liten hytte rett utenfor byen. FOTO: EIRIN HURUM

I St. Andrews føler innbyggerne et slags eierskap til bryllupet, mens studentene først og fremst er mest opptatt av hverandre. På en benk utenfor hovedinngangen sitter Randy Jane og Tommy MacGregor tett omslynget. De bekrefter trenden om at studenter raskt og intenst finner hverandre. Mellom intens kyssing får vi vite følgende:

— Vi har kjent hverandre i fire dager. Det kjennes veldig flott, og vi tror det kommer til å vare hele livet!

La oss håpe det gjelder for det kongelige brudepar også.

–Det er et tett og sosialt studentliv her, sier de norske studentene Anders Fagernæs, Tiril Weum Elstad, Alexander Wang og Prageeth Mugunthan. De er blant rundt 50 nordmenn som studerer på prestisjeuniversitet.
Det er duket for kongelig bryllup i England og alle vil ha en bit av brudeparet.