Eksperter avkler Breiviks enetale

Eksperter mener den terrortiltaltes forsvarstale inneholdt klassiske tegn på paranoid ekstremistideologi, og at han vevet det sammen til en eksplisitt konspirasjonsteori.

— Mange klassiske tegn på paranoid ekstremistideologi uten bakkekontakt, lite med virkeligheten å gjøre og lite som tyder på tilgang på kunnskap. Slik oppsummerer Thomas Hylland Eriksen de delene av den 75 minutters lange talen til massemorder Anders Behring Breivik han fikk med seg.

Sosialantropolog og professor Hylland Eriksen mener at enkelte detaljer av det Behring Breivik sa er korrekt, men han reagerer på mye av det Behring Breivik sa i vitneboksen i Oslo tingrett.

Den terrortiltalte hevdet at alle bygder og byer til slutt vil ende opp som «det multikulturelle helvete som heter Oslo», at reell ytringsfrihet ikke eksisterer, at etniske nordmenn vil bli et mindretall om 5 år og at marxister og kommunister overtok alle viktige samfunnsfunksjoner i Norge og Europa etter andre verdenskrig.

Avviser sensur

Professoren mener derimot det er reell ytringsfrihet i all hovedsak og at mediene ikke sensurerer innvandringsmotstanderne.

— Det er en myte som Breivik og andre prøver å holde i live. De slipper ganske ofte til, blant annet i Aftenposten, nettopp for å si at de ikke slipper til. Men det som er riktig at journalister er mer liberale og radikale enn folkeflertallet.

Blant annet pekte 33-åringen på en undersøkelse gjennomført av professor Frank Aarebrot, som viser at innvandringspositive partier

Les også

som SV og Venstre er spesielt populære blant journalister

, en bruk av fakta Aarebrot selv sier er "helt på jordet".

At alle bygder og byer i Norge vil få like mange innvandrere som Oslo avviser også sosialantropologen.

— Det er Oslo-gryta som er magneten på innvandrere - og da inkluderer jeg også Drammen. Det er ikke Hemsedal og Steinkjer, og dersom en ønsker å bo på et «etnisk rent» sted kan man bare flytte til et mindre sted, og slik vil det sannsynligvis holde seg.

Og at marxister og kommunister har overtatt alle viktige samfunnsfunksjoner mener Hylland Eriksen er noe av det mest absurde som har kommet fra Behring Breivik.

— Det er en fantastisk tanke - særlig når man tenker på hvordan nazister noen steder klorte til seg makten. Dette er grepet ut av løse luften.

— Ikke noe nytt

Lars Erik Nese Berntzen, sosiolog ved Universitetet i Bergen og ekspert på anti-islamsk bevegelse og høyreekstremisme hørte ikke noe nytt fra Behring Breivik.

— Jeg fikk ikke med meg absolutt alt, men av det jeg hørte leste han opp hovedpunktene i manifestet.

Les også

Truet med å nekte å forklare seg for retten

Berntzen mener det massemorderen leste opp var like mye en politisk anklagelsestale som en forsvarstale.

— En del av det han trekker frem er vidt utbredt blant noen politiske grupper - også anti-islamske grupper. Men det som er spesielt med Behring Breivik er måten han vever det sammen til en eksplisitt konspirasjonsteori.

- Ligner grums

Også forfatter Øyvind Strømmen som har fulgt høyre-ekstreme miljøer lenge mener at at det ikke var noe overraskende i talen til Behring Breivik.

— Det han sa er allerede presentert i det såkalte manifestet, og svært mye av dette ligner på både kontrajihadistisk ideologi og på grums i nettdebatter, sier Strømmen.

Det han skiller seg ut ved er at voldsromantikken er omdannet til konkrete, revolusjonære ideer og til direkte støtte til terror som virkemiddel; men det er i realiteten ingenting ved ideene hans som er originalt, fortsetter han.

Hitlerjugend og flytende blod

I tillegg til den «politiske analysen» Behring Brevik kom med, sa han også ting som at de drepte på Utøya ikke var uskyldige, at AUF er som Hitlerjugend og at blodet flyter i gatene i Europa.

— Han bruker rettssaken som en talerstol. Han ønsker å være en ideologisk inspirator og demagog og tror han skal mobilisere motstand og at han er en foregangsmann. Dette må tolkes strategisk, mener Berntzen.

Thomas Hylland Eriksen mener at å sammenligne AUF og Hitlerjugend er en forferdelig fornærmelse.

— Det er bare tøv. Og AUF er så langt unna Hitlerjugend du kan komme.

- Tror rekrutteringsfaren er tilnærmet lik null

Anders Behring Breivik har en del nordmenn og andre som er enig med ham når det gjelder faren for islam og at etniske nordmenn vil komme i mindretall. Likevel tror ikke Lars Erik Nese Berntzen at noen som for eksempel er knyttet til SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) eller det høyre-vridde nettstedet document.no vil bli imponert over Behring Breivik etter enetalen hans tirsdag.

— De er ekstremt kritiske til hans handlinger, og identifiserer seg ikke med ham eller det han har gjort. Man kan aldri utelukke at noen individer er mottagelig for ekstreme ytringer eller verdenssyn, men generelt har han ingen appell. Med angrepene har han også ødelagt fullstendig for sin egen troverdighet.

Les også

- Dette må vi akseptere

Selv om det er noen få som støtter de ideologiske handlingene til Behring breivik, tror heller ikke Øyvind Strømmen at terroristen vil treffe noe særlig publikum.

— Det at de har de samme ideene som ham, betyr ikke at de støtter handlingene hans.

Absurditeter

Absurditetsfaktoren var høy flere ganger under Behring Breiviks forklaring. Han trakk fram både Japan og Sør-Korea som land han så opp til, samt snakket om indianerhøvdinger og den amerikanske kommunistjegeren McCarthy.

— Men det mest absurde kom ikke så mye fram i forklaringen hans. Ett av de beste eksemplene på den konspiratoriske tankegangen er at han mener at NATOs inngripen i Serbia var startskuddet på en borgerkrig, fordi det var da elitene virkelig tok parti med muslimene, avslutter Nese Berntzen.

Her er Anders Behring Breivik i vitneboksen før han satte i gang med sin enetale om multikulturalismens farer og hans forsvar av de 77 drapene han begikk 22. juli.
Dette bilde av Anders Behring Breivik er tatt før han gikk i vitneboksen tirsdag.